Ziua Mondială a Stomatologului este sărbătoarea profesională celebrată în întreaga lume pe 9 februarie. Tot azi se comemorează Sfânta Apolonia, patroana celor suferinzi de durere de dinţi şi a stomatologilor.


Apolonia, fiica unui funcţionar de stat major din Alexandria, Egipt, s-a ocupat de îngrijirea celor bolnavi, de orfani şi de văduve. În anul 234 după Hristos, a fost martirizată. Călăul i-a scos dinţii unul câte unul şi i-a zdrobit maxilarele, se arată pe pagina de Facebook a Patronatului Medicilor Stomatologi din România. Ameninţată cu arderea pe rug, martira s-a aruncat singură în flăcări, fără să se dezică de credinţa ei.

În anul 300, pe data de 9 februarie, Apolonia a fost canonizată. Este adesea înfăţişată cu un instrument al profesiei şi o carte în mână, în timp ce flăcările îi cuprind trupul. În Evul Mediu, breasla dentiştilor a adoptat-o drept protectoare.

Ziua Stomatologului a fost sărbătorită pentru prima dată acum 40 de ani, la iniţiativa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi a Societăţii Internaţionale a Stomatologilor.

„Din păcate, într-un procent îngrijorător de mare, românii apelează la medicul stomatolog doar atunci când apare o urgenţă, cu durere. Deseori, problema dentară se agravează şi poate duce şi la alte complicaţii. În 2021, existau 16.177 cabinete medicale stomatologice la nivel naţional, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS). Dintre acestea, doar 2.343 funcţionau în mediul rural, majoritatea fiind private”, se precizează.

În postare, sunt prezentate câteva curiozităţi în domeniu:

  • La oameni, cea mai comună afecţiune este reprezentată de caria dentară, urmată de răceală;
  • Periuţa de dinţi a fost inventată de chinezi;
  • Media de timp în care o persoană se spală pe dinţi este de aproximativ 50 de secunde. Perioada recomendată de specialişti este de 3-5 minute la fiecare periaj;
  • Femeile zâmbesc în medie de 62 de ori pe zi, bărbaţii - de 8 ori, copiii de peste 400 de ori.

 




Farmacist