LUCRĂRI ORIGINALE

Reacțiile de hipersensibilitate la corticosteroizi – diagnostic și management

Hypersensitivity reactions to corticosteroids – diagnosis and management

Data publicării: 30 Decembrie 2024
Editorial Group: MEDICHUB MEDIA
10.26416/Aler.8.4.2024.10478

Abstract

Corticosteroids are essential medications widely used for their anti-inflammatory, immunomodulatory, and anti-allergic effects. However, although they are considered safe, they can induce allergic hypersensitivity reactions, either immediate or delayed. Sensitization to corticosteroids can occur through both topical and systemic administration, with the most common route being cutaneous exposure. The mechanisms involved in corticosteroid hypersensitivity are diverse and include both immediate IgE-mediated reactions (type I according to the Gell and Coombs classification) and delayed type IV reactions. Diagnosing corticosteroid allergy is complex due to their anti-inflammatory effect, which can mask the clinical signs of an allergic reaction. A major challenge in managing corticosteroid hypersensitivity is cross-reactivity among different corticosteroid classes. Their molecular classification into four groups (A, B, C, D) helps in understanding the risk of cross-allergy, particularly for delayed hypersensitivity reactions. Given the widespread use of corticosteroids and the difficulty in diagnosing hypersensitivity reactions, it is crucial for physicians to be aware of these reactions and employ appropriate diagnostic and management strategies. Allergic evaluation plays a crucial role in preventing complications and ensuring safe treatment for afflicted patients.



Keywords
corticosteroidimmediate hypersensitivitydelayed hypersensitivitydrug allergycross-reactions

Rezumat

Corticosteroizii sunt medicamente esențiale utilizate pe scară largă datorită efectelor lor antiinflamatorii, imunomodulatoare și antialergice. Cu toate acestea, deși sunt considerați siguri, aceștia pot induce reacții de hipersensibilitate alergică, fie imediate, fie întârziate. Sensibilizarea la corticosteroizi poate apărea atât prin administrare topică, dar și prin utilizare sistemică, cea mai frecventă cale de sensibilizare fiind cea cutanată. Mecanismele implicate în hipersensibilitatea la corticosteroizi sunt variate și includ atât reacții imediate mediate de IgE (tipul I conform clasificării Gell și Coombs), cât și reacții întârziate de tip IV. Diagnosticarea alergiei la corticosteroizi este complexă, din cauza efectului antiinflamator al acestora, care poate masca semnele clinice ale reacției alergice. O provocare majoră în gestionarea hipersensibilității la corticosteroizi o reprezintă reactivitatea încrucișată între diferite clase de corticosteroizi. Clasificarea moleculară a acestora în patru grupe (A, B, C, D) ajută la înțelegerea riscului de alergie încrucișată, în special pentru reacțiile de hipersensibilitate întârziată. Având în vedere utilizarea extinsă a corticosteroizilor și dificultatea diagnosticării reacțiilor de hipersensibilitate, este esențial ca medicii să fie conștienți de aceste reacții și să recurgă la metode adecvate de diagnostic și management. Astfel, evaluarea alergologică joacă un rol crucial în prevenirea complicațiilor și în stabilirea unui tratament sigur pentru pacienții afectați.

Cuvinte Cheie
corticosteroidhipersensibilitate imediatăhipersensibilitate tardivăalergie la medicamentereacții încrucișate

Introducere

Corticosteroizii reglează procese fundamentale ale corpului uman și controlează funcții celulare precum metabolismul celular, creșterea, diferențierea și apoptoza. Datorită efectelor lor puternic imunosupresoare, antiinflamatorii și antialergice asupra celulelor imune, țesuturilor și organelor, aceștia îmbunătățesc semnificativ calitatea vieții multor pacienți care suferă de afecțiuni cauzate de un sistem imunitar dereglat(1).

Deşi corticosteroizii sunt frecvent utilizați pentru efectele lor antiinflamatorii și imunomodulatoare(2), aceștia pot declanșa reacții de hipersensibilitate atât imediate, cât și tardive(3). Cu toate că incidența acestor reacții este estimată la 0,5%-5%, există o subestimare a frecvenței datorată recunoașterii insuficiente de către personalul medical. Ca urmare a utilizării pe scară largă a corticosteroizilor, chiar și reacțiile de hipersensibilitate alergică rare sunt importante din punct de vedere clinic, motiv pentru care medicii (atât medicii de familie, cât și specialiștii în alergologie și dermatologie) ar trebui să fie conștienți de astfel de reacții. În plus, interpretarea testelor diagnostice este dificilă din cauza efectului antiinflamator al corticosteroizilor(4).

Hipersensibilitatea la corticosteroizi

Medicamentele sunt xenobiotice care interacționează cu diferite sisteme de activare celulară pentru a-și exercita efectele terapeutice. Efectele secundare ale medicamentelor sunt grupate în două categorii: cele care sunt previzibile, frecvente și asociate cu efectul farmacologic al medicamentului (reacții de tip A) și cele care sunt imprevizibile, rare și, de obicei, nelegate de efectul farmacologic al medicamentului (reacții de tip B).

Acestea din urmă includ hipersensibilitatea alergică (HSA) și hipersensibilitatea nonalergică (HSNA). Aceste reacții sunt uneori dificil de diferențiat și implică mecanisme distincte. Totuși, această distincție este esențială, deoarece HSA, deși rară, poate pune în pericol viața pacientului, în timp ce HSNA, mult mai frecventă și uneori severă, doar în cazuri excepționale reprezintă un risc vital pentru pacient(5).

Hipersensibilitățile alergice

Aceste reacții sunt cauzate de efectori ai imunității specifice, precum anticorpii și/sau limfocitele T (LT). Ele necesită o sensibilizare prealabilă la medicament, ceea ce conduce la dezvoltarea unui răspuns imun adaptativ, cu producerea de anticorpi (IgE sau IgG) ori de LT (CD4+ sau CD8+) orientați împotriva medicamentului.

Conform clasificării lui Gell și Coombs, pot fi observate patru tipuri de reacții imunologice: tipul I – reacții de hipersensibilitate imediată (HSI), mediate de IgE; tipul II și tipul III – reacții citotoxice și reacții prin complexe imune, mediate de IgG sau IgM; tipul IV – reacții de hipersensibilitate tardivă (HST), mediate de LT CD4+ sau CD8+.

Pe baza diversității clinice, imunohistochimice și funcționale a anumitor alergii medicamentoase, reacțiile de tip IV au fost ulterior subdivizate de Posadas și Pichler în patru subtipuri (IVa-IVd). Această clasificare se bazează pe diferențele dintre limfocitele T în ceea ce privește tipul de citokine produse, determinând reacții imunitare de apărare distincte(5).

Hipersensibilitățile nonalergice

Aceste reacții, mult mai frecvente, sunt denumite și intoleranță medicamentoasă.Spre deosebire de reacțiile de hipersensibilitate alergică (HSA), hipersensibilitățile nonalergice (HSNA) nu implică un răspuns imun specific.

Ele rezultă din activarea sistemului imunitar înnăscut (mastocite/bazofile, complement) și nu implică anticorpi specificisaulimfocite T (LT). Astfel, reacțiile de HSNA pot apărea chiar de la prima administrare a medicamentului, fără a necesita o fază prealabilă de sensibilizare. În aceste cazuri, testele cutanate și biologice sunt întotdeauna negative(5).

Calea de sensibilizare

Există numeroase căi de sensibilizare la corticosteroizi, având în vedere diversitatea mare a modalităților de administrare. Atât tratamentele locale, cât și cele sistemice pot duce la sensibilizare și pot declanșa un răspuns imun specific. Este important să se facă o distincție clară între reacțiile secundare administrării topice sau sistemice a unui corticosteroid și calea de sensibilizare, deoarece acestea nu sunt neapărat corelate.

În cazul unei reacții la un medicament administrat sistemic, pacientul ar fi putut fi sensibilizat anterior la același corticosteroid (sau la o moleculă chimic înrudită) utilizat topic și invers. Cea mai frecventă cale de sensibilizare este cea cutanată. Alte căi de administrare, cum ar fi cele locoregionale, respiratorii (inhalatorie nazală și orală), digestivă, intraarticulară și altele, sunt mai rar implicate.

Reacțiile și sensibilizările secundare administrării sistemice a corticosteroizilor sunt mult mai rare. Dintre acestea, calea intravenoasă este cel mai frecvent incriminată(5).

Clasificarea glucocorticoizilor

Pe baza structurilor moleculare tridimensionale ale corticosteroizilor, s-au identificat patru mari grupuri cu similitudini alergenice în interiorul fiecăruia. Aceste asemănări explică apariția alergiilor încrucișate, iar clasificarea pe grupuri ajută la estimarea riscului de hipersensibilitate tardivă în cadrul fiecărui grup. Deși această clasificare structurală nu este relevantă pentru alergiile imediate, ea oferă o perspectivă clară asupra diferitelor molecule(6).

Grupul A

Moleculele din grupul A includ steroizii din familia hidrocortizonului. Acestea sunt compuși fără substituții majore pe ciclul D (figura 1), fără grup metil în poziția C16 și fără lanț lateral în poziția C17 (figura 2). Din acest grup fac parte și molecule care conțin esteri labili în poziția C21, cum ar fi pivalatul de tixocortol, care este, de altfel, markerul alergiei pentru grupul A, utilizat pentru detectarea sensibilizării la acest grup(6).

Figura 1. Relația dintre structura și activitatea hidrocortizonului

Figura 2. Structura chimică a principalelor molecule din grupul A

Grupul B

Acesta include compuși care prezintă o funcție diol sau acetonidă în pozițiile C16 și C17, uneori având un lanț lateral în poziția C21 (figura 3), cum este acetonida de triamcinolonă. Budesonida, care aparține acestui grup, este un caz particular, deoarece este formată dintr-un amestec de doi diastereoizomeri, R și S, care diferă prin orientarea unui lanț alchil pe funcția acetal. Dispunerea acestui lanț permite budesonidei să „mimeze” atât structura moleculelor din grupul B, cât și pe cea a grupului D. Astfel, budesonida este un marker dublu de alergie pentru grupurile B și D(6).

Figura 3. Structura chimică a principalelor molecule din grupul B

Grupul C

Acest grup este puțin cunoscut, deoarece conține molecule pentru care este dificil să se identifice caracteristici structurale clare. Printre corticosteroizii din acest grup se numără betametazona și dexametazona, care sunt rareori implicate ca alergeni în reacțiile întârziate. Moleculele din acest grup prezintă o substituție metil în poziția C16 și nu au un lanț lateral în C17(6).

Grupul D

Moleculele din grupul D se caracterizează prin prezența unei funcții ester în poziția C17 (figura 4). Acest grup este subdivizat în subgrupurile D1 și D2. Această subdivizare se referă la prezența unei funcții metil în poziția C16, funcție care ar putea influența metabolismul acestor molecule. Astfel, esterii din grupul D1, care au un grup metil în C16, sunt foarte rezistenți la hidroliză și păstrează de obicei funcția ester în C17. Esterii din grupul D2, care sunt mai ușor hidrolizabili, pot, în cazul unor pacienți, să se transforme în steroizi din grupul A prin hidroliza totală a lanțului prezent în C17. Markerul de alergie pentru acest grup este butiratul de hidrocortizon-17 (și budesonida)(6).

Figura 4. Structura chimică a principalelor molecule din grupul D

Reactivitate încrucișată

Este de reținut faptul că reactivitatea încrucișată de clasă (pentru reacțiile de hipersensibilitate alergică) a fost raportată în principal la pacienții cu reacții de hipersensibilitate întârziată la corticosteroizi, în timp ce o astfel de reactivitate încrucișată la pacienții cu reacții imediate nu este încă stabilită(7).

Analogii structurale stabilite în grupurile A, B și D permit explicarea motivului pentru care moleculele din același grup pot provoca reacții de alergie încrucișată. Reacțiile încrucișate între grupuri sunt mai rare și s-ar putea explica prin metabolismul cutanat al acestor molecule. Mai multe exemple susțin această ipoteză: astfel, butiratul de hidrocortizon-17 din grupul D2 poate fi transformat în 21-butirat, iar apoi în hidrocortizon (grupul A). În mod similar, aceponatul de metilprednisolon din grupul D2 este transformat în metilprednisolon din grupul A, susținând astfel ideea că corticosteroizii din grupurile A și D2 interacționează între ei. Doar forma S a budesonidului are potențialul de a reacționa cu esteri din grupul D2. În final, reacțiile încrucișate cu moleculele din grupul D1 sunt mai rare, deoarece prezența grupului metil în C16 conferă acestor molecule o rezistență mai mare la hidroliză și o păstrare a funcției ester în C17, spre deosebire de moleculele din grupul D2. Teoretic, nu există reacții încrucișate între grupul C și celelalte grupuri. Măsurile de evitare trebuie să vizeze corticosteroizii din același grup alergenic cu cel care a determinat un test pozitiv(6).

Manifestări clinice

Reacțiile imediate includ urticarie, angioedem, bronhospasm, anafilaxie și șoc anafilactic. Aceste manifestări se încadrează în tabloul clasic al unei reacții anafilactice, fără particularități specifice(5). Pe de altă parte, reacțiile tardive se pot manifesta sub forma unei dermatite de contact, caracterizată prin eritem, edem și extinderea centrifugă a leziunii, cu vindecare centrală. Aplicarea dermocorticoizilor poate duce la o agravare paradoxală a eczemei, iar în unele cazuri se poate observa eczematizarea unei dermatoze cronice sau reactivarea unei eczeme după administrarea sistemică de corticosteroizi(8).

Tratamentul reacțiilor imediate

Tratamentul reacțiilor alergice imediate la cortico­steroizi se bazează pe administrarea de fluide intravenoase, adrenalină și antihistaminice. Când este indicat, trebuie administrat și oxigen. Expunerea la corticosteroidul responsabil (identificat pe baza istoricului clinic, a testelor cutanate sau a testului de provocare progresivă) trebuie evitată. Pentru tratamentele viitoare, trebuie utilizate alternative sigure de corticosteroizi.

Așa cum s-a discutat anterior, reactivitatea încrucișată dintre diferite clase de corticosteroizi (sau în aceeași clasă) în cazul reacțiilor de hipersensibilitate imediată nu este stabilită. Prin urmare, siguranța agentului alternativ trebuie confirmată prin teste cutanate negative și un test de provocare negativ. Corticosteroizi precum betametazona sau dexametazona, care s-au dovedit a fi mai puțin alergenici, pot fi considerați drept alternative (după efectuarea testelor cutanate și a testului de provocare)(9).

Stabilirea diagnosticului

Diagnosticul unei alergii la corticosteroizi este dificil din cauza unui tablou clinic nespecific și adesea lipsit de manifestări evidente. Semnele clinice sunt, de cele mai multe ori, extrem de discrete sau prezintă o cronologie atipică. Efectul antiinflamator al corticosteroidului modifică semnificativ aspectul clinic al leziunilor(10).

Pentru stabilirea diagnosticului, este esențială o anamneză detaliată, utilizând fișa ENDA. Testele cutanate sunt utilizate pentru identificarea reacțiilor imediate și tardive. Testul prick implică testarea glucocorticoidului injectabil responsabil, alături de alți corticosteroizi și excipienți precum carboximetilceluloza și polietilenglicolul. Testul intradermic poate fi folosit pentru glucocorticoizi injectabili și excipienți, însă nu este standardizat și are sensibilitate și specificitate variabile. În cazul reacțiilor tardive, se utilizează testele patch sau intradermice, cu citire la 48, 72, 96 de ore și tardiv, la 7-10 zile. Interpretarea acestora poate fi dificilă din cauza efectului antiinflamator al corticosteroizilor. În anul 2000 au fost introduși în bateria standard europeană doi corticosteroizi, mai exact budesonida și pivalatul de tixocortol. Împreună, acești doi markeri detectează aproape 90% dintre pacienții alergici (procentaj care depinde, desigur, de numărul de molecule testate în cadrul bilanțului alergologic)(11).

Datorită activității antiinflamatorii a corticosteroizilor, există o relație invers proporțională între concentrația utilizată în test și rata răspunsurilor pozitive, în special la pacienții slab sensibilizați. O concentrație prea mică poate conduce la un test fals negativ, cu excepția cazului în care este aplicată pe pielea afectată de eczemă. Atunci când concentrația este prea mare, efectul antiinflamator predomină, ceea ce poate, de asemenea, conduce la un test fals negativ. În plus, există riscul de sensibilizare indusă de testele cutanate(12).

Efectul antiinflamator explică fenomenul denumit „efect de margine” (indurație şi eritem dispuse în inel în jurul locului de aplicare a testului patch, cu absența reacției în centru), care apare în principal în timpul citirilor precoce ale testelor. Acest fenomen se explică prin concentrația mai mare de alergen în centrul plasturelui, responsabilă de un efect antiinflamator mai puternic. La periferie, concentrația alergenului fiind mai mică, efectul antiinflamator este mai puțin pronunțat. Astfel, testul pozitiv este de tip inelar sau semiinelar. Acest fenomen tinde să dispară la citirile mai târzii, locul testului patch devenind complet eczematiform(12).

Alte probleme frecvent întâlnite în timpul testelor cutanate pentru corticosteroizi includ vasoconstricția locală inițială, care determină albirea leziunii (risc de rezultate fals negative), urmată, într-o a doua etapă, de vasodilatație masivă, însoțită de un eritem pronunțat (risc de rezultate fals pozitive)(13).

Testul de provocare rămâne metoda de referință pentru confirmarea diagnosticului, în special când testele cutanate sunt negative. Se preferă utilizarea corticosteroidului implicat în reacția clinică, respectând structura moleculară, sărurile și excipienții(13).

Caz clinic

Un pacient în vârstă de 68 de ani s-a prezentat la Spitalul Clinic Universitar din Montpellier „Arnaud de Villeneuve” pentru evaluare alergologică de specialitate. Acesta prezintă antecedente de hipertensiune arterială și disfuncție tiroidiană, fiind tratat cu levotiroxină și metoprolol. Istoricul său medical relevă multiple episoade alergice manifestate printr-o erupție maculopapuloasă pruriginoasă generalizată, apărută la două zile după administrarea de cortizon și remiterea simptomelor în 3-4 zile sub tratament cu antihistaminice H1. Unul dintre episoade a fost asociat cu administrarea concomitentă de cortizon, oxicodonă (Oxycontin® și Oxynormoro®) și Acupan®, conducând la reacții similare. Astfel, în cazul acestui pacient, ne gândim la o reacție de tip tardiv.

Testarea alergologică a inclus un test de provocare orală la prednisolon (Solupred®), care s-a dovedit pozitiv. Testul de provocare orală la oxicodonă a fost negativ. Ulterior s-au efectuat testele cutanate intradermice pentru o baterie de corticosteroizi, evidențiind rezultate pozitive pentru metilprednisolon succinat (Solu-medrol®), acetonidă de triamcinolonă (Kenacort®) și betametazonă, în timp ce dexametazona și prednisolonul (Hidrocortancyl®) au provocat doar eritem, iar testul la hemisuccinatul de hidrocortizon (HHC) a fost negativ (figura 5 și figura 6).

Figura 5. Fișa de citire tardivă cu medicamentele la care pacientul a fost testat intradermic

Figura 6. Reacția locală la 48 de ore după efectuarea testelor cutanate intradermice

Pentru a identifica o alternativă terapeutică sigură, s-a efectuat un test de provocare pe etape cu HHC, începând cu administrarea intraspitalicească de 30%, urmată de 100% la domiciliu, rezultatul fiind negativ, ceea ce confirmă o bună toleranță a acestui corticosteroid.

Concluzii

Reacțiile de hipersensibilitate la corticosteroizi pot fi atât imediate, cât și tardive, cele din urmă având o frecvență mai ridicată. Principalul mod de sensibilizare este cel cutanat, iar alergiile pot fi cauzate atât de molecula corticosteroidului, cât și de excipienți (CMC, PEG). Explorarea alergologică este esențială pentru stabilirea diagnosticului și pentru identificarea unor alternative terapeutice sigure. Totodată, efectul antiinflamator al corticosteroizilor poate masca semnele clinice ale alergiei, ceea ce îngreunează interpretarea testelor cutanate. Managementul pacienților cu hipersensibilitate la corticosteroizi trebuie realizat cu precauție, bazându-se pe un bilanț alergologic detaliat și pe testări specifice pentru evitarea riscurilor severe.

Autor corespondent: Anca-Daniela Cotuna-Coste, e-mail: anca.cotuna-coste@umft.ro

CONFLICT OF INTEREST: none declared.

FINANCIAL SUPPORT: none declared.

This work is permanently accessible online free of charge and published under the CC-BY.

 

Bibliografie


  1. Strehl C, Ehlers L, Gaber T, Buttgereit F. Glucocorticoids-All-Rounders Tackling the Versatile Players of the Immune System. Front Immunol. 2019 Jul 24;10:1744. doi: 10.3389/fimmu.2019.01744.
  2. Reddel HK, Bacharier LB, Bateman ED, Brightling CE, Brusselle GG, Buhl R, Cruz AA, Duijts L, Drazen JM, FitzGerald JM, Fleming LJ, Inoue H, Ko FW, Krishnan JA, Levy ML, Lin J, Mortimer K, Pitrez PM, Sheikh A, Yorgancioglu AA, Boulet LP. Global Initiative for Asthma Strategy 2021: executive summary and rationale for key changes. Eur Respir J. 2021 Dec 31;59(1):2102730. doi: 10.1183/13993003.02730-2021.
  3. Liu D, Ahmet A, Ward L, Krishnamoorthy P, Mandelcorn ED, Leigh R, Brown JP, Cohen A, Kim H. A practical guide to the monitoring and management of the complications of systemic corticosteroid therapy. Allergy Asthma Clin Immunol. 2013 Aug 15;9(1):30. doi: 10.1186/1710-1492-9-30.
  4. Li PH, Wagner A, Thomas I, Watts TJ, Rutkowski R, Rutkowski K. Steroid Allergy: Clinical Features and the Importance of Excipient Testing in a Diagnostic Algorithm. J Allergy Clin Immunol Pract. 2018 Sep-Oct;6(5):1655-1661. doi: 10.1016/j.jaip.2018.01.007.
  5. Baeck M, Marot L, Nicolas JF, Tennstedt D, Goossens A. Hypersensibilité allergique aux corticostéroïdes topiques et systémiques. Revue Française d’Allergologie. 2010;50(3):146-162. https://doi.org/10.1016/j.reval.2010.01.025.2.
  6. Polard E. Hypersensibilité aux corticoïdes utilisés par voie systémique. La lettre du pharmacologue. CS, le courrier du spécialiste. 2007;21(3):73-77.
  7. Voltolini S, Fumagalli F. Delayed corticosteroid hypersensitivity: a clinical management proposal. Eur Ann Allergy Clin Immunol. 2021 Jul;53(4):171-176. doi: 10.23822/EurAnnACI.1764-1489.164.
  8. Mahlab-Guri K, Asher I, Sthoeger Z. Immediate and delayed hypersensitivity reactions to corticosteroids - prevalence, diagnosis and treatment. Swiss Med Wkly. 2023 Feb 20;153:40025. doi: 10.57187/smw.2023.40025.
  9. Muraro A, Worm M, Alviani C, Cardona V, DunnGalvin A, Garvey LH, Riggioni C, de Silva D, Angier E, Arasi S, Bellou A, Beyer K, Bijlhout D, Bilò MB, Bindslev-Jensen C, Brockow K, Fernandez-Rivas M, Halken S, Jensen B, Khaleva E, Michaelis LJ, Oude Elberink HNG, Regent L, Sanchez A, Vlieg-Boerstra BJ, Roberts G; European Academy of Allergy and Clinical Immunology, Food Allergy, Anaphylaxis Guidelines Group. EAACI guidelines: Anaphylaxis (2021 update). Allergy. 2022 Feb;77(2):357-377. doi: 10.1111/all.15032.
  10. Le Coz CJ. Hypersensibilité aux corticoïdes [Hypersensitivity to corticosteroids]. Ann Dermatol Venereol. 2002 Mar;129(3):346-7. French.
  11. Isaksson M, Brandão FM, Bruze M, Goossens A. Recommendation to include budesonide and tixocortol pivalate in the European standard series. ESCD and EECDRG. European Society of Contact Dermatitis. Contact Dermatitis. 2000 Jul;43(1):41-2.
  12. Isaksson M, Bruze M. Late patch-test reactions to budesonide need not be a sign of sensitization induced by the test procedure. Am J Contact Dermat. 2003 Sep;14(3):154-6. doi: 10.2310/6620.2003.6169.
  13. Dooms-Goossens A. Corticosteroid contact allergy: A challenge to patch testing. Am J Contact Dermatitis. 1993;4:120.
Articole din ediția curentă

RUBRICA SPECIALISTULUI

Actualități în dermatita atopică – aspecte genetice

Chera Alexandra , Ioana Caraman, Selda Ali, Roxana‑Silvia Bumbăcea
Dermatita atopică (DA) reprezintă o afecțiune complexă, declanșată de factori de mediu la indivizi genetic susceptibili. ...
RUBRICA SPECIALISTULUI

Boala de reflux gastroesofagian și legătura cu alergiile alimentare în pediatrie – perspective actuale

Alexandra Tița, Roxana-Marcela Criseru, Ana-Maria-Andreea Ioan, Ilinca‑Elena Segărceanu, Ioana Iacob, Elena‑Camelia Berghea
Refluxul gastroesofagian (RGE) și asocierea sa cu alergiile alimentare (AA) reprezintă o provocare în pediatrie, mai ales din cauz...
REFERATE GENERALE

Nomenclatura bolilor alergice și a reacțiilor de hipersensibilitate, adaptată la nevoile moderne: un document de recomandare EAACI

Marek Jutel, Ioana Agache, Magdalena Zemelka-Wiacek, Mübeccel Akdis, Tomás Chivato, Stefano del Giacco, Pawel Gajdanowicz, Ibon Eguiluz Gracia, Markus Ollert, Liam O’Mahony, Mohamed H. Shamji, Isabel Skypala, Oscar Palomares, Oliver Pfaar, Maria Jose Torres, Jonathan A. Bernstein, Alvaro A. Cruz, Stephen R. Durham, Stephen J. Galli, R. Maximiliano Gómez, Emma Guttman-Yassky, Tari Haahtela, Stephen T. Holgate, Kenji Izuhara, Kenji Kabashima, Désirée E. Larenas-Linnemann, Erica von Mutius, Kari C. Nadeau, Ruby Pawankar, Ruby Pawankar, Tomas A. E. Platts-Mills, Scott H. Sicherer, Hae-Sim Park, Stefan Vieths, Gary Wong, Luo Zhang, M. Beatrice Bilò, Cezmi A. Akdis
Creșterea exponențială a metodelor pentru diagnosticul de precizie, inclusiv a tehnologiilor omice, de diagnostic molecular, edita...
Articole din edițiile anterioare

RUBRICA SPECIALISTULUI

Utilitatea testelor in vitro în diagnosticarea reacţiilor imediate de hipersensibilitate la betalactamine: determinarea IgE specifice şi testul de activare a bazofilelor (BAT)

Anca-Daniela Cotuna-Coste, Carmen Panaitescu
Betalactaminele sunt antibiotice de primă linie, dar alergiile la aceste medicamente reprezintă o provocare majoră. ...
LUCRARI ORIGINALE

Cartoful alb – o cauză rară de anafilaxie la copii

Anca-Daniela Cotuna-Coste, Laura Haidar, Carmen Panaitescu
În literatura de specialitate au fost descrise sporadic reacţii alergice atât la cartoful crud, cât şi la cartoful gătit(1). Se estimează că 5% dintre copii prezintă o alergie alimentară, iar prevalenţa acestor manifestă...
REFERATE GENERALE

Mecanismele de hipersensibilitate în reacţiile alergice medicamentoase

Anca-Daniela Cotuna-Coste, Carmen Panaitescu
Reacţiile adverse la medicamente sunt frecvente, imprevizibile şi pot fi ameninţătoare de viaţă. Acestea apar la aproximativ 10% dintre pacienţii spitalizaţi şi la aproximativ 7% dintre pacienţii care necesită îngrijire ...