Sărurile minerale sunt componente de bază ale creşterii, dezvoltării şi regenerării organismului. Funcţiile lor sunt extrem de importante. Aportul este în principal prin alimentaţie. Patologia legată de minerale include deficitul (cel mai frecvent), surplusul, distribuţia nefiziologică în corp, dificultăţi de utilizare.

Majoritatea mineralelor recomandate terapeutic sunt sub formă chelată, deci trebuie prelucrate pentru a fi absorbite, transportate şi utilizate de către celule. Necesită, de asemenea, un anumit pH la nivel intestinal (duodenal) pentru absorbţie, care este influenţat de alimentaţie, diverse patologii intestinale, infecţii etc.

Sărurile Schüssler reprezintă forma sub care mineralele se găsesc în organismul nostru, pe care organismul le recunoaşte ca atare şi nu mai depune efort pentru a le transforma/modifica în vederea absorbţiei şi utilizării. De asemenea, ca medicamente homeopate, absorbţia lor nu depinde de pH-ul intestinal, ceea ce reprezintă un real avantaj în cazul persoanelor cu diverse patologii.

Cu o importanţă deosebită în creştere şi dezvoltare sunt câteva săruri care nu trebuie să lipsească, îndeosebi în perioadele de creştere (şi nu numai).

Calcarea fluorica D6/D12 (Fluorură de calciu) – remediul pentru elasticitate şi stabilitate

Acest remediu reface fermitatea a ceea ce este flasc şi elasticitatea a ceea ce este indurat.

Sarcina fundamentală a acestei sări este de a conferi elasticitate fibrelor corpului, de a le permite extinderea şi întoarcerea la forma lor iniţială. Ductilitatea fibrelor musculare este în strânsă corelaţie cu prezenţa fluoritului.

Fluorura de calciu se găseşte în toate ţesuturile corpului (oase, dinţi, tendoane, muşchi; sistem sanguin; celulele epidermului, ţesuturile elastice, glande etc.), de unde importanţa prezenţei în cantitate suficientă şi mai ales importanţa utilizării optime de către organism. Reamintim că un organism intoxicat prezintă adevărate blocaje la nivel celular în ceea ce priveşte schimburile cu mediul extracelular şi funcţionarea optimă a diverşilor receptori, de aici necesitatea detoxifierii periodice.

Recomandări generale

Pentru vasele sanguine şi elasticitatea acestora: facilitează circulaţia, întăreşte vasele mici de sânge, favorizează reabsorbţia îngroşărilor pereţilor vasculari.

Este indicată în pierderile de elasticitate ale vaselor sanguine (varice, hemoroizi, degenerare aterosclerotică). 

La nivel musculo-scheletal: reface elasticitatea ţesuturilor slăbite: muşchi, tendoane, înlătură depunerile de la nivelul oaselor, articulaţiilor.

Este prescrisă în afecţiuni osoase, dentare, în tulburări articulare, ale muşchilor şi ligamentelor: articulaţii laxe, cu tendinţa la luxaţii şi entorse; chisturi sinoviale; condropatii; fascioze şi fasciite plantare; osteoporoză; artroză, artrită, gută; întârzierea erupţiei dentare, carii dentare, dureri determinate de erupţia dentară, parodontoză.

Alte indicaţii (piele, ţesut glandular): îmbătrânirea precoce a pielii, piele crăpată, formare excesivă de calusuri, vergeturi, cicatrice indurate, limfonoduli induraţi post-inflamator; scleroza ţesutului glandular.

Fiind o sare de bază pentru creşterea şi reînnoirea celulelor, Calcarea fluorica este necesară pentru copii în perioada de creştere, pentru femei însărcinate, organisme devitalizate, îmbătrânite.

Este o sare cu acţiune mai lentă, de aceea se recomandă tratament de minimum două luni.

Caracteristici ale persoanei cu deficit de Calcarea fluorica

  • Facies palid-lucios (ca ceara).

  • Riduri evidente de tip longitudinal/ oblic sub ochi, cearcăne roşii-negricioase; riduri pe pleoapele superioare.

  • Leziuni ale pielii: piele crăpată, formarea excesivă de bătături, hiperkeratoză, limbă indurată şi crăpată.

  • Tendinţa de a face carii, smalţ dentar defectuos.

  • Postură incorectă, slăbiciune a ligamentelor şi tendoanelor.

  • Picior plat sau valgus.

  • Induraţii arteriale sau în formă şerpuitoare pe frunte.

  • Vene varicoase, hemoroizi.

Constituţia fluorică este caracterizată şi prin hiperlaxitate ligamentară; la extensia antebraţului pe braţ se formează un unghi ascuţit posterior, dinţi neregulat implantaţi; ameliorare a problemelor la cald, în timp ce se agravează cu frigul şi la umezeală (remediu constituţional).

Calcarea phosphorica D6/D12 (Fosfatul acid de calciu) – remediul pentru creşterea şi reînnoirea celulelor

Este cea mai abundentă sare din organism, fiind substanţa biochimică cu funcţie structurală a ţesutului osos şi a tuturor celorlalte ţesuturi. Este prezentă în tot corpul, principalele ţesuturi interesate fiind ţesutul osos, dinţii, sângele, sistemul nervos. Acţionează asupra membranei celulare şi participă la formarea proteinelor. Are rol esenţial în procesele de nutriţie şi asimilare.

La fel cu Calcarea fluorica, este o sare de bază pentru creşterea şi reînnoirea celulelor.

Nevoia de calciu este importantă pentru menţinerea structurilor, dar şi pentru neutralizarea acizilor (este o sare eliminată din corp ca urmare a abuzului de alimente acide). Este necesară la sugari, copii în perioada de creştere, adolescenţi, femei însărcinate (împreună cu Calcarea fluorica).

Recomandări generale

Aparat locomotor: toate patologiile osoase şi dentare, întârzieri ale dentiţiei, dentiţie neregulată, carii (prevenţie), parodontoză; creşterea lentă a copiilor, închidere tardivă a fontanelelor, dureri de creştere, rahitism, osteoporoză, consolidarea fracturilor, crampe musculare (acute/repetate), parestezii, dureri articulare, calmează contracturile şi consecinţele tensionărilor musculare.

Sistem hematopoietic: anemie, tulburări de coagulare.

Sistem nervos: epuizare nervoasă şi iritabilitate, astenie psihică, cefalee de suprasolicitare intelectuală, vertij, insomnie; la copii – agitaţie, concentrare dificilă, deficit de atenţie, hiperactivitate, lipsa poftei de mâncare, cefalee „şcolară“.

Sistem limfatic: mărire de volum a ganglionilor şi organelor limfoide.

Aparat respirator: afectări ale mucoaselor respiratorii.

Aparat genital feminin: graviditate, senzaţia de vomă în sarcină, apariţia laptelui, naştere (facilitare).

Aparat cardiovascular: tulburări de circulaţie periferică, hemoroizi.

Piele: atrofie cutanată, eczeme uscate cu scuame albicioase şi cruste, prurit.

Infecţii frecvente, imunitate scăzută.

Este o sare utilă în refacerea după boli grave (convalescenţe), după intervenţii chirurgicale, în tendinţa de oboseală rapidă după eforturi minime pentru cei care au vitalitatea scăzută.

Caracteristici ale persoanei cu deficit de Calcarea phosphorica

  • Constituţie corporală fragilă şi slăbiciune generală.

  • Paloare marcată, uneori aspect cerat; în special la nivelul frunţii, nărilor şi urechilor (facies tip „păpuşă de ceară“).

  • Tendinţă la formarea de carii.

  • Gingii retrase.

  • Limbă cu depozit albicios abundent.

  • Tendinţa la formarea de polipi nazali.

Constituţia fosforică este caracterizată prin aspect fragil, persoane palide, cu păr fin, pete albe pe dinţi şi unghii, persoane care obosesc uşor, anemice, cu probleme de creştere, cu agravarea simptomelor noaptea, şi paradoxal, la repaus (remediu constituţional).

Silicea D6/D12 (Acid silicic) – remediul frumuseţii

Siliciul este al doilea element chimic ca răspândire pe Pământ, după oxigen. Este un component esenţial pentru plante, animale şi fiinţe umane.

Silicea este sarea responsabilă pentru producerea colagenului, importantă pentru structura pielii (întăreşte pielea şi ţesutul conjunctiv, ameliorându-le elasticitatea), a mucoaselor, părului, unghiilor şi a oaselor, având o importanţă deosebită în metabolismul calciului. Creşte rezistenţa mecanică a ţesuturilor. Împreună cu alte substanţe, acidul silicic participă la asimilarea calciului din alimente, activează fagocitele şi alte elemente celulare importante în apărarea antiinfecţioasă.

Reglează transpiraţia, favorizând eliminarea toxinelor prin piele.

Recomandări generale

  • Îmbătrânire prematură;

  • Infecţii ale pielii, răni care se vindecă greu (deschide calea de eliminare în chisturi, noduli izolaţi etc.);

  • Foarte utilă pentru tonifierea pereţilor vasculari (hemoroizi, varice);

  • Afectarea cartilagiilor, tendoanelor, articulaţii instabile;

  • Unghii şi păr devitalizate;

  • Ptoze diverse;

  • Inflamaţii şi induraţii ale ganglionilor;

  • Afecţiuni osteoarticulare, gută, probleme posturale, picior valg şi plat;

  • Arterioscleroză;

  • Infecţii cronice cu orice localizare.

Caracteristici ale persoanei cu deficit de Silicea  

  • pielea feţei uscată, pergamentoasă, subţire şi transparentă;

  • ochi înfundaţi profund în orbite, înconjuraţi de riduri – „laba gâştei“;

  • tulburări în creşterea părului, unghiilor – pete şi puncte albicioase;

  • copiii care necesită Silicea au bose frontale mari, întârziere în închiderea fontanelelor.

Atenţionare: administrată în exces, această sare poate determina eliminarea implanturilor din corp.

Tulburările se agravează la frig, oboseală şi mişcare, se ameliorează la cald şi la repaus.

Modul de administrare a sărurilor Schüssler

Remediile de structură se administrează în general timp mai îndelungat, 1-3 luni. În perioade de creştere intensă, în recuperare după boli ce lasă organismul devitalizat, în patologii acute – de exemplu: patologie venoasă, sindrom anemic, carii multiple formate în timp scurt, infecţii diverse la nivelul pielii, mucoaselor etc. – se administrează diluţia D6, minimum o lună. În perioadele cronice de boală sau în cure de întreţinere/ favorizarea creşterii se recomandă diluţia D12 timp de 2-3 luni.

Se administrează în general 1-2 doze pe zi, o doză – 3 granule sau 10 picături, dizolvate/ diluate într-un pahar cu apă. Se pot administra una, două sau toate cele trei săruri simultan. Administrările se realizează la 1-2 ore după mâncare.