Ediţia cu numărul XIV a Conferinţei Naţionale de Medicina Familiei (CNMF) a adunat la Bucureşti, între 29 martie şi 1 aprilie, 1500 de medici, 95 de asistenţi medicali, 142 de autori şi 5 invitaţi din afara ţării.

O prezenţă constantă la ediţiile CNMF din ultimii ani, Asociaţia de Podiatrie a participat cu lucrări despre patologia piciorului diabetic şi a beneficiat de prezenţa unor lectori din ţară şi străinătate (dr. Kristien van Acker, dr. David N. Dunning), care au subliniat, cu toţii, importanţa medicului de familie în prevenirea amputaţiilor la persoanele cu diabet.

Invitaţii din Turcia, dr. Semih Halerseroglu şi dr. A. Taner Usta, au vorbit despre atitudinea chirurgicală în endometrioza şi toracoscopia uniportală în cancerul pulmonar.

Asociaţia pentru Medicina Sexualităţii din România a găzduit prezentări despre disfuncţia feminină, consecinţele hipogonadismului masculin şi reabilitarea sexualităţii după tratamentul oncologic.

Conform tradiţiei, în ajunul CNMF au fost organizate trei cursuri preconferinţă, cu următoarele teme:

  • „Abordarea practică a pacientului cu sindrom coronarian acut: de la medicul de familie la cardiolog şi înapoi” (directori de curs Dragoş Vinereanu şi Rodica Tănăsescu);
  • „Insuficienţa cardiacă” (directori de curs Rodica Tănăsescu şi Ovidiu Chioncel);
  • „Urgenţe respiratorii pediatrice” (director de curs Mihai Craiu).
dr. Rodica Tănăsescu, vicepreşedinte SNMF
dr. Rodica Tănăsescu, vicepreşedinte SNMF
 

Lucrări originale

Ca în anii precedenţi au fost încurajate contribuţiile originale, sub forma prezentărilor orale. Din titlurile acestui an: „Analiza unui eveniment semnificativ: putem asigura calitatea actului medical, reflectând la ceea ce facem zi de zi?”, „Depresia - rolul medicului de familie” şi „Valoarea diagnostică a examenului clinic”. Dr. Sergiu Chirilă de la catedra de informatică medicală de la Constanţa a pregătit câteva aplicaţii interactive extrem de utile medicului de familie la cabinet.

Numeroşi alţi lectori au fost prezenţi în simpozioane, cu expuneri despre: implementarea diagnosticului genetic în practică medicală, actualităţi în recuperarea post accident vascular cerebral, managementul pacientului cu boala arterială periferică, bolile pneumococice, gripă, problematica şi tratamentul actual al rinitei alergice, abordarea modernă a pacienţilor cu patologie cardio - şi cerebrovasculară, comunicarea medic-pacient, rolul modificărilor microbiotei în patologia tubului digestiv, sănătatea digitală etc.

Profesorul Dariusz Boruczkowski din Polonia, specialist în transplantologie medulară şi celule stem, a prezentat perspectivele europene în terapiile cu celule stem.