Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE) şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) au stabilit, de comun acord, ca tema Săptămânii mondiale de conştientizare a rezistenţei la antimicrobiene (World Antimicrobial Awareness Week - WAAW) ) în 2021 să fie „Răspândiţi conştientizarea, opriţi rezistenţa”.


Sloganul general al Săptămânii mondiale, marcată anual în perioada 18-24 noiembrie, continuă să fie „Antimicrobiene: folosiţi cu grijă”, se arată într-un comunicat al Colegiul Farmaciştilor din România. 

Colegiul se aliniază la recomandările OMS, care, prin apelul lansat în acest an, se adresează deopotrivă factorilor de decizie politică, furnizorilor de servicii medicale şi publicului larg, îndemnând toate părţile interesate să fie campioane ale conştientizării.

Rezistenţa la antimicrobiene apare atunci când bacteriile, viruşii, ciupercile şi paraziţii se modifică în timp şi nu mai răspund la medicamente. Acest lucru face ca infecţiile să fie mai greu de tratat şi creşte riscul de răspândire a bolii, de îmbolnăvire gravă şi de deces. Măsurile de prevenire a infecţiilor includ vaccinarea, practicarea sexului protejat, o bună igienă a mâinilor, folosirea de practici de siguranţă alimentară şi creşterea accesului la apa potabilă şi la instalaţii sanitare, arată reprezentanţii OMS, citaţi de Colegiul Farmaciştilor din România.

Informaţii suplimentare pot fi găsite pe site-ul campaniei WAAW 2021.


Alergologia