O analiză recentă a Autorităţii Naţionale Fitosanitare arată că în peste 40% din legumele româneşti sunt urme de pesticide, iar în anumite produse, cantităţile de substanţe periculoase detectate au fost cu mult peste nivelul maxim admis.


Mărarul, salata şi roşiile sunt cele mai tratate legume, arată raportul, citat într-un comunicat. Care este cea mai sănătoasă decizie pentru consumator, în aceste condiţii?

„Categoric, riscurile sunt mai mici pentru sănătatea noastră dacă mâncăm legume cu urme de pesticide decât dacă nu mâncăm legume deloc. Fără legume, ne privăm de un aport esenţial de vitamine, de minerale, de antioxidanţi şi fibre care asigură sănătatea digestivă şi cardiovasculară”, explică Alexandra Alexandru, specialist în dietetică şi nutriţie la clinica Medikali din Bucureşti.

Pesticidele sunt foarte periculoase dacă sunt în aport constant, pe termen lung. Atunci, apare riscul dezvoltării unor afecţiuni grave: cancere, boli neurodegenerative. Cei mai expuşi par a fi vegetarienii, care consumă cantităţi mari de fructe şi legume, persoanele care ţin constant post şi copiii, „care nu au ajuns la o maturitate a sistemului digestiv şi a organismului în general şi, prin urmare, nu au o protecţie optimă împotriva unor astfel de agresiuni chimice”, spune nutriţionistul.

Spălarea şi curăţarea produselor par a fi soluţia pentru a împiedica aceste chimicale să ajungă în organism: „Prin spălare cu apă caldă şi detergenţi ecologici, bicarbonat sau oţet, se elimină o parte din pesticidele acumulate în legume şi fructe”, explică specialistul.

Căror vegetale trebuie să li se acorde mai multă atenţie, în afara celor menţionate în raport ca având o cantitate mai mare de pesticide? „Căpşunile, strugurii, spanacul şi alte legume cu frunze absorb mai multe pesticide. Printre cele care absorb mai puţine se regăsesc fructele cu coajă necomestibilă (ananas, banane, avocado), ceapa, mazărea. Însă bine ar fi să nu evităm nicio legumă şi niciun fruct - decât dacă există contraindicaţii medicale, desigur -, ca să nu ne privăm de conţinutul lor benefic, ci le alegem din surse de încredere şi le spălăm şi curăţăm cât mai bine”, recomandă expertul în nutriţie.

 





Dietetician.ro