Ziua mondială a artritei, marcată la 12 octombrie, vizează creşterea cunoştinţelor despre existenţa şi impactul bolilor reumatice şi a afecţiunilor musculo-scheletice. Continuând campania de anul trecut, care evidenţia reumatologia ca o specializare invizibilă a medicinei, eforturile în 2023 se concentrează pe a aduna mai multe informaţii din istoricul unei persoane cu afecţiuni reumatice musculo-scheletice.

 

Aceste aspecte sunt susţinute de tema de anul acesta, „Trăind cu afecţiuni reumatice musculo-scheletice în toate etapele vieţii”, informează Agerpres. Acţiunile organizate vor evidenţia şi rolul reumatologilor şi a diverşilor profesionişti din domeniul sănătăţii implicaţi stabilirea şi aplicarea tratamentului pe tot parcursul vieţii, se arată pe site-ul EULAR - Alianţa Europeană a Asociaţiilor pentru Reumatologie / European Alliance of Associations for Rheumatology. Aceasta este organizaţia neguvernamentală europeană, care reprezintă persoanele cu artrită/reumatism, profesioniştii din domeniul sănătăţii, specialişti în reumatologie şi societăţile ştiinţifice de reumatologie din ţările europene.

Bolile reumatice musculo-scheletice sunt printre cele mai răspândite, invalidante, împovărătoare şi costisitoare boli netransmisibile. Numărul persoanelor afectate nediagnosticate rămâne în continuare ridicat. Persoanele care trăiesc cu diverse afecţiuni reumatice nu sunt conştiente de simptomele lor, de oportunităţile de diagnostic şi tratament.

Bolile reumatice şi musculo-scheletice includ peste 200 de afecţiuni, care sunt în mare parte progresive şi asociate cu durere, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Reprezintă principala cauză de reducere a mobilităţii şi a doua cauză de limitare a activităţii profesionale, după bolile cardio-vasculare. Poliartrita reumatoidă, osteoporoza, fibromialgia sau lupusul sunt afecţiunile reumatice şi musculo-scheletice întâlnite mai des în rândul femeilor, în timp ce spondiloartropatiile şi guta sunt mai frecvente în rândul bărbaţilor.

Diagnosticul este adesea întârziat şi tratamentul trebuie respectat timp de mulţi ani, dacă nu chiar pe tot parcursul vieţii. Aceasta înseamnă controale regulate, în cazuri mai severe spitalizări sau intervenţii chirurgicale urmate de reabilitare şi fizioterapie.

Ziua Mondială a Artritei a fost înfiinţată, în 1996, de către asociaţia „Arthritis and Rheumatism International” (ARI), fondată în 1988, şi cuprinde în principal oameni afectaţi de această boală. Obiectivele organizaţiei sunt axate pe creşterea gradul de conştientizare a nevoilor persoanelor cu artrită/reumatism şi pe îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor suferinde.

 




Ginecologia (1)