Ziua Mondială a Animalelor este marcată, anual, la data de 4 octombrie, cu scopul de a promova drepturile şi bunăstarea tuturor vietăţilor. Este cu atât mai importantă cu cât experţii în biodiversitate şi protecţia mediului trag numeroase semnale legate de situaţia actuală.


În septembrie 2023, a fost publicat un studiu care trage un semnal de alarmă în legătură cu ameninţările legate de cea de-a şasea extincţie în masă de pe Terra, informează Agerpres. Criza biodiversităţii este la fel de gravă ca schimbările climatice, dar nu la fel de cunoscută de publicul general, a spus Gerardo Ceballos, profesor la Universitatea Naţională Autonomă din Mexic, coautor al acestui studiu publicat în revista americană Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Printre cauzele extincţiei se numără activităţile umane, care distrug habitate naturale pentru a face loc culturilor agricole, infrastructurilor şi altor nevoi, dar şi supraexploatarea - pescuit excesiv, vânătoare, trafic.

Un alt studiu îngrijorător a fost publicat în luna mai 2023. Cercetarea, realizată de cadre didactice ale Universităţii Queen din Belfast, a evidenţiat faptul că aproape jumătate dintre speciile de animale de pe suprafaţa terestră suferă în prezent un declin al populaţiei lor.

Amploarea speciilor pe cale de dispariţie a fost în mod tradiţional măsurată de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (IUCN), care a constatat că 28% din viaţa pe Pământ este în prezent ameninţată cu dispariţia.

Pierderea biodiversităţii globale este considerată una dintre cele mai grave provocări pentru umanitate în următoarele decenii, care afectează funcţionarea ecosistemelor, producţia de alimente, răspândirea bolilor şi stabilitatea economiei globale.

Concluzii asemănătoare se desprind şi din Raportul „Planeta Vie 2022”, publicat de WWF în luna martie a acestui an. Aproape 70% din populaţiile de mamifere, peşti, amfibieni, reptile sau păsări au dispărut într-un ritm alarmant, în ultimele cinci decenii, reiese din documentul publicat de WWF.

 




Practica Veterinara