Persoanele sub 50 de ani sunt de mai multe decenii tot mai afectate de această boală. Între 1990 şi 2019, rata de diagnosticare cu cancer aproape s-a dublat la această grupă de vârstă la nivel mondial, potrivit unui vast studiu publicat în 2023 de BMJ Oncology.


Studiul s-a concentrat pe cele mai răspândite aproximativ treizeci de tipuri de cancer, notează AFP şi Agerpres. S-a constatat o adevărată „epidemie” la cei sub 50 de ani, a declarat Shivan Sivakumar, specialist în cancer şi cercetător la Universitatea din Birmingham.

Fenomenul, care este deosebit de răspândit în ţările dezvoltate, se reflectă şi în creşterea numărului de decese cauzate de cancer în rândul persoanelor sub 50 de ani. În ultimii treizeci de ani, numărul acestora a crescut cu circa 28%.

Cancerele gastro-intestinale - de colon, de esofag, de ficat - fac obiectul unei incidenţe notabile în rândul tinerilor. Potrivit Societăţii Americane de Cancer, ele reprezintă principala cauză de deces prin cancer la bărbaţii sub 50 de ani şi a doua cauză de deces la femeile din aceeaşi categorie de vârstă, după cancerul de sân.

Care este cauza? Cercetătorii au două mari ipoteze. Una susţine că oamenii din generaţiile recente fie au fost mai expuşi decât predecesorii lor la factori de risc bine cunoscuţi, fie au apărut noi riscuri. Prima categorie de ipoteze este alimentată de observaţia că, în comparaţie cu generaţiile anterioare, persoanele de patruzeci şi ceva de ani din zilele noastre erau mai tineri atunci când au experimentat pentru prima dată fumatul, consumul de alcool şi obezitatea. Ultimul punct prezintă un interes deosebit pentru medicul epidemiolog Helen Coleman, de la Universitatea Queen’s din Belfast. Cercetătoarea, care a studiat în special cancerele în rândul tinerilor din Irlanda de Nord, vorbeşte despre o „epidemie de obezitate”, care nu a existat înainte de anii 1980.

O altă ipoteză sugerează apariţia unor noi agenţi cancerigeni. Există multe teorii - produse chimice, microplastice, medicamente noi - dar toate rămân speculative.

Făcând obiectul unei mari atenţii mediatice, alimentele ultraprocesate au fost recent menţionate ca fiind o posibilă cauză. Dar, şi în acest caz, „există foarte puţine date care să susţină această idee”, notează Helen Coleman.

Sunt autorităţi sanitare care consideră că screeningul ar putea fi extrem de important. Statele Unite, de exemplu, au redus în 2021 vârsta recomandată pentru depistarea cancerului colorectal la 45 de ani. În Franţa, vârsta minimă rămâne stabilită la 50 de ani, dar unii gastroenterologi pledează pentru scăderea vârstei recomandate pentru screening.

 




Oncolog