China se află în fruntea cererilor de brevet pentru vaccinuri şi produse terapeutice împotriva COVID -19, înaintea Statelor Unite şi Germaniei, a anunţat Organizaţia Naţiunilor Unite.


Între ianuarie 2020 şi septembrie 2022 au fost depuse 7.758 de cereri de brevet privind noile tehnologii care vizează combaterea COVID -19, de la vaccinuri, tratamente, instrumente de screening până la dezinfectanţi şi echipamente de protecţie personală, arată un nou raport al Organizaţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale (OMPI) -  o agenţie a ONU, relatează AFP şi Agerpres.

China este prima sursă de cereri de brevet atât pentru vaccinuri, cât şi pentru produse terapeutice, urmată de SUA, Germania, Coreea de Sud şi Rusia pentru vaccinuri şi de Statele Unite, Coreea de Sud, India şi Germania pentru produsele terapeutice.

Dintre cererile de brevet, 1.298 au vizat producerea de vaccinuri.

Cele mai multe cereri bazate pe medicina tradiţională au fost depuse în Asia. Peste 60% dintre ele au fost depuse în China, urmată de India şi Coreea de Sud.

Raportul arată, de asemenea, că anticorpii reprezintă aproximativ o treime din cererile depuse în categoria de produse terapeutice biologice.

Cererile de brevet pentru tratamente împotriva COVID pe termen lung reprezintă mai puţin de 2%.

Rapiditatea inovării în acest domeniu se bazează pe zeci de ani de cercetare ştiinţifică şi investiţii în cercetare şi dezvoltare, susţinute de stimulentele pe care le oferă ecosistemul global al proprietăţii intelectuale”, a spus directorul general al OMPI, Daren Tang.





Farmacist