România ocupă locul 22 din 33 de ţări la consumul de medicamente generice din totalul pieţei de medicamente cu prescripţie şi OTC-uri, arată un document prezentat în cadrul dezbaterii „Generice sau Originale? Eficienţa terapeutică şi eficienţa bugetară”, organizată de Zentiva România. Media folosirii medicamentelor în ţările europene este de 72%.

Specialiştii spun că acest lucru are loc din cauza unei lipse de coerenţă în privinţa politicilor de sănătate.

„România ocupă locul 22 pentru că medicamentele sunt prea ieftine şi nici nu cred că a existat o politică foarte clară privind utilizarea medicamentelor. Nu cred că s-au făcut studii de caz foarte serioase în România privind economia cost-eficienţă şi probabil că asta ar trebui să se facă, pentru că avem o problemă”, a spus prof. dr. Camil Vari, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş.
medicamente_generice-grafic

Soluţiile privind folosirea medicamentelor generice pot fi unele economice.

„Consider că un mai bun management al bugetului sănătăţii ar fi o soluţie. Există foarte multe soluţii, fie să dai posibilitatea genericului să intre imediat pe piaţă, să nu stai 6 luni, sau să refaci o licitaţie în spital care este făcută cu un medicament original, în momentul în care a apărut medicamentul generic. Se pot obţine economii inclusiv pentru Ministerul Sănătăţii sau pentru autorităţi”, a spus Simona Cocoş, director general Zentiva România.