„Orice pacientă care se prezintă la medicul specialist cu dureri pelvine cronice, dureri în timpul menstruaţiei trebuie suspicionată de endometrioză. Acest diagnostic ar trebui să fie suspicionat primul, şi nu ultimul, aşa cum se întâmplă de multe ori. Astfel, diagnosticul este întârziat, iar boala evoluează către forme severe, cu infiltrarea organelor pelvine”, spune autorul principal al ghidului „Endometrioza de la A la Z”, dr. Gabriel Mitroi.

Pacientele cu endometrioză din România au, începând din această lună, un ghid informativ dedicat endometriozei, elaborat de un colectiv medical sub îndrumarea dr. Gabriel Mitroi, medic primar obstetrică şi ginecologie, cu competenţe în tratamentul şi diagnosticarea endometriozei, în colaborare cu un grup de paciente.

Ghidul „Endometrioza de la A la z” a fost conceput pentru a ajuta pacientele cu endometrioză, aparţinătorii acestora, dar şi personalul medical, şi nu numai, să înţeleagă mai bine atât ce este endometrioza, care sunt metodele de tratament, cât şi impactul negativ pe care îl are această patologie asupra vieţii unei paciente. Informaţia cuprinsă în ghid a fost structurată, astfel încât să cuprindă toate aspectele legate de endometrioză sub toate formele şi simptomele sale variate, de la origini până la metode de tratament.

Multe dintre pacientele cu endometrioză din România se confruntă cu lipsa de informaţii despre această afecţiune şi, drept urmare, nu pot lua decizii în cunoştinţă de cauză cu privire la cele mai eficiente metode de tratament.

Ghidul „Endometrioza de la A la Z” este împărţit în şase capitole, iar fiecare capitol cuprinde un anumit aspect al endometriozei, o mulţime de informaţii factuale şi curente din diferite surse medicale, şi poate fi consultat în funcţie de stadiul în care se află pacienta.

Aşadar, ghidul este util persoanelor care vor să afle mai multe despre endometrioză, fie că vorbim de o pacientă care este la început de drum şi care nu are încă un diagnostic exact, de o pacientă diagnosticată şi care ştie sau nu tipul de endometrioză avut (toracică, abdominală, intestinală, urinară), de o pacientă care urmează să aibă o operaţie de endometrioză, de o pacientă care îşi doreşte un copil şi lista poate continua.

Ghidul conţine, de asemenea, informaţii despre adenomioză, fibrom uterin şi alte comorbidităţi precum şi informaţii de interes general, cum ar fi recuperarea după operaţia de endometrioza, diferenţa dintre un ginecolog şi un specialist în endometrioză, fotografii chirurgicale, ce înseamnă să ai endometrioză, dar şi poveştile a câtorva dintre dintre pacientele cu endometrioză. Aceste paciente le-au împărtăşit autorilor lupta lor cu boala şi sistemele medicale din ţările unde locuiesc, efectele pe care le are endometrioza asupra lor şi până unde poate ajunge o pacientă cu endometrioză după mai multe operaţii incomplete.

Puteţi consulta ghidul „Endometrioza de la A la Z” aici: https://play.google.com/store/books/details?id=vJjDDwAAQBAJ

Ce este endometrioza?

Endometrioza este una dintre cele mai frecvente afecţiuni ginecologice, care poate afecta persoane de toate vârstele. În România, statisticile arată că 500.000 de femei suferă de endometrioză. Din cauza lipsei de informaţii, diagnosticului greşit şi a unor factori socio-economici, numărul exact al pacientelor care suferă de această patologie nu se cunoaşte însă. Deşi este considerată o patologie ginecologică, endometrioza afectează organe şi zone extragenitale, cum ar fi tractul digestiv şi urinar, diafragma, cavitatea toracică, diferiţi nervi (sciatic, nervul sacrat, hipogastric), etc. Singurul loc în corpul uman unde nu a fost raportată încă prezenţa endometriozei este splina.

Potrivit articolelor şi teoriilor de origine, se consideră că endometrioza afectează în mare parte persoanele cu vârste între 20 şi 40 de ani. Şi asta, din cauza întârzierii diagnosticului de la debutul simptomelor, care pot începe de la o vârstă fragedă, şi până când pacienta este diagnosticată cu endometrioză, 8-10 ani mai târziu. Endometrioza a fost diagnosticată atât la paciente foarte tinere (7 şi 9 ani), cât şi la paciente aflate la menopauză.