O femeie de 68 de ani a fost operată cu precizie pe creier, cu ajutorul unui robot de chirurgie craniană, în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iaşi. Intervenţia constituie o premieră naţională.
Pacienta s-a prezentat în Unitatea de Primiri Urgenţe cu dureri severe de cap şi cu un sindrom confuzional. În urma investigaţiilor medicale a rezultat că femeia prezenta o tumoră cerebrală profundă, inoperabilă, arată reprezentanţii Spitalului Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iaşi, pe pagina de Facebook a unităţii medicale.
„Pentru stabilirea unui diagnostic corect, imperios necesar pentru tratamentul complementar ulterior, s-a decis utilizarea robotului de chirurgie craniană”, precizează reprezentanţii spitalului.
„Tehnologia modernă ne-a ajutat să avem un plan de operaţie performant, care ne-a indicat cu exactitate punctul pe unde se poate pătrunde spre compartimentul intracranian direct spre zona afectată a creierului, printr-o linie dreaptă, fără a afecta structurile vitale ale creirului. Intervenţia chirurgicală a durat aproximativ o oră şi a fost un real succes”, a declarat doctor în neurochirurgie, şef lucrări, dr. Lucian Eva, manager al unităţii medicale respective.
Este pentru prima dată când într-un spital din România s-a utilizat această platformă robotizată în beneficiul şi pentru siguranţa pacientului, mai subliniază specialistul.
Robotul de chirurgie craniană este un sistem care oferă poziţionare stereotactică, ghidare a traiectoriei şi un burghiu, care utilizează mişcări precise, aproape imperceptibile, pentru a atinge ţinta chirurgicală. Neurochirurgii pot utiliza, de asemenea, navigarea în timp real şi feedback-ul vizual printr-o interfaţă de computer.
„În cazul unei biopsii cerebrale, când se plasează un electrod sau un cateter în creier, neurochirurgul trebuie să găsească nu numai ţinta chirurgicală potrivită, ci şi cel mai sigur mod de a o atinge - navigând printr-o reţea complexă de celule, vase şi reţele neuronale pentru a ajunge la un punct precis. Robotul de chirurgie craniană creşte siguranţă, scurtează durata de spitalizare şi reduce complicaţiile pacienţilor”, a mai arătat dr. Lucian Eva.
O altă caracteristică este că robotul permite forarea precisă a unei traiectorii chirurgicale chiar şi într-un plan oblic, ceea ce este deosebit de important în neurochirurgie.
„Creierul fiecăruia pacient este unic, cea mai bună traiectorie nu este întotdeauna dreaptă, la un unghi perpendicular. Poate fi o tangentă de 10, 15 sau 30 de grade, ceea ce face operaţia mai complexă”, explică dr. Lucian Eva.
„Spitalul Clinic de Urgenţă «Prof. Nicolae Oblu» din Iaşi este singurul spital din România care deţine şi utilizează în practică medicală cei mai performanţi roboţi existenţi astăzi în lume”, a conchis managerul unităţii medicale respective.
Din echipa care a realizat intervenţia au făcut parte: dr. Lucian Eva – medic primar neurochirurg, dr. Radu Sandu – specialist neurochirurgie, bioinginerii Vlad Dafinescu, George Ciobanu şi Materi Morz, dr. Anca rotaru – anestezist, Tania Creţu – asistent anestezist, asistentele Margareta Lungu şi Gianina Ursahe, reprezetanţii firmei Medtronic Nikola Zajec şi George Păun.
Robotul de chirurgie craniană Medtronic Stealth Autoguide a fost achiziţionat de Consiliul Judeţean Iaşi, cu suma de 1,25 milioane lei.