Știri

Investigaţie imagistică în premieră la Spitalul Clinic CF Timişoara

Medicii cardiologi ai unităţii medicale timişorene, împreuna cu echipa de imagistică a Spitalul Clinic CF Timişoara, efectuează, în premieră, angio-CT coronarian în cadrul Laboratorului de Radiologie şi Imagistică Medicală. Investigaţia permite diagnosticarea şi stabilirea prognosticului unor afecţiuni cardiovasculare, inclusiv a celor fără simptome.
04 Septembrie 2023
Știri
04 Septembrie 2023

Investigaţie imagistică în premieră la Spitalul Clinic CF Timişoara

Medicii cardiologi ai unităţii medicale timişorene, împreuna cu echipa de imagistică a Spitalul Clinic CF Timişoara, efectuează, în premieră, angio-CT coronarian în cadrul Laboratorului de Radiologie şi Imagistică Medicală. Investigaţia permite diagnosticarea şi stabilirea prognosticului unor afecţiuni cardiovasculare, inclusiv a celor fără simptome.


Este o metodă simplă, neinvazivă, recomandată frecvent pacienţilor de către medicii cardiologi, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a spitalului. Evaluarea, care este efectuată cu ajutorul Computerului Tomograf, asociază tehnologia CT cu angiografia coronariană clasică. Aparatul utilizează razele X pentru obţinerea unor imagini complexe şi de mare acurateţe ale interiorului corpului, prelucrate ulterior cu un software specializat.

Astfel, sunt avute în vedere nu doar diagnosticul şi stabilirea prognosticului unei afecţiuni cardiovasculare, ci şi evaluarea statusului cardiac după anumite intervenţii la nivelul vaselor coronare.

„Angio-CT-ul coronarian utilizează atât scanarea CT, cât şi folosirea unei substanţe de contrast ce conţine iod, administrată intravenos, pentru a obţine cele mai bune imagini ale arterelor coronare. Substanţa de contrast este aceeaşi, atât la coronografie, cât şi la angio-CT. Investigaţia, faţă de angiocoronarografia clasică, are avantajul, că, prin reconstrucţie, poate fi vizualizat vasul de sânge din toate unghiurile, oferind astfel o mai bună imagine asupra statusului vascular pentru cardiologul sau chirurgul care va efectua o posibilă intervenţie în sala de operaţie. Această investigaţie se recomandă atunci când există o suspiciune de îngustare sau chiar blocaj la nivelul arterelor coronare, dar şi când pacientul prezintă simptome specifice de boală coronariană (durere în piept/angină). Se mai recomandă angio-CT, în urma evaluării rezultatelor unor teste de efort, a unei electrocardiograme de repaus, a unor analize de laborator ori a unei ecocardiografii”, a declarat s.l. Vladiana Romina Turi - medic specialist cardiolog, Spitalul Clinic CF Timişoara.

Recomandarea de efectuare a unui Angio-CT se mai face atunci când există o suspiciune de anatomie anormală la nivelul arterelor coronare, când pacientul prezintă simptome de insuficienţă cardiacă, atunci când poate fi estimat un risc intermediar de boală coronariană, înainte de intervenţia chirurgicală cardiacă non-coronariană, în urma unui bypass aorto-coronarian sau în urma stentării la nivel coronarian, se mai subliniază.

„Avantajele acestei investigaţii sunt multiple. Evaluarea Angio-CT permite vizualizarea oaselor, ţesuturilor moi şi vaselor de sânge în acelaşi timp, are o rată redusă de complicaţii, oferă imagini foarte detaliate ale mai multor tipuri de ţesut şi este mai puţin invazivă decât angiografia standard, care implică inserarea unui cateter printr-o arteră de la nivelul membrului superior sau inferior. Totodată, evaluarea de acest tip este mai puţin sensibilă la mişcare decât IRM-ul, iar razele X folosite pentru scanarea CT nu au efecte secundare”, se explică.

Investigaţia angio-CT coronarian, deşi este una neinvazivă, se realizează la Spitalul Clinic CF Timişoara doar la indicaţia unui medic cardiolog şi doar după parcurgerea indicaţiei şi evaluarea contraindicaţiilor de către personalul dedicat, cu experienţă în patologia şi imagistică cardiovasculară.

Sursă foto: Spitalul Clinic CF Timişoara

 




Oncolog

premiera timisoaraspitalul clinic cfangio-ct coronarian
Te-ar mai putea interesa
Comunicate de presă

Spitalul Clinic CF Timişoara, inclus în Programul Naţional de Tratament pentru Sindromul Hemolitic Uremic Atipic

Programul naţional de tratament pentru SHU Atipic, implementat la Spitalul Clinic CF Timişoara, are ca scop atât asigurarea accesului rapid la investigaţii genetice şi teste pentru identificarea corectă a pacienţilor cu SHU Atipic, cât şi f...

Comunicate de presă

Premieră la Timişoara: pacienţii cu cancer pot participa la studii clinice de fază 1 în cadrul Centrului OncoHelp

Bolnavii oncologici care nu mai au nicio şansă de îmbunătăţire a sănătăţii după parcurgerea tratamentelor standard disponibile pot participa, sub supraveghere medicală, la studii clinice de fază 1 efectuate de Asociaţia OncoHelp - Centrul d...

Știri

Spitalului Clinic CF Timişoara intră în reabilitare

Managerul Spitalului Clinic CF Timişoara, dr. Stela Iurciuc, a declarat că au demarat lucrările de refacere şi modernizare la clădirea ce adăposteşte secţiile de Oftalmologie şi ORL, imobilul amplasat în curtea Spitalului Clinic CF Timişoar...