Statul român nu trebuie să se mai afle în „situaţia gravă de a mai stinge incendii” şi este nevoie de o reformă profundă în sistemul naţional de Sănătate, a spus preşedintele Klaus Iohannis, la ceremonia de deschidere a anului universitar 2021-2022, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” (UMFCD).


Klaus Iohannis a afirmat că „pandemia ne-a oferit multe lecţii, în multe domenii”, informează Agerpres.

„Sub presiunea pandemică, vulnerabilităţile sistemului de sănătate românesc, perpetuate zeci de ani, au fost evidenţiate mai dramatic ca niciodată şi au generat tragedii umane care au îndurerat o întreagă naţiune. Nu trebuie să ne mai aflăm în situaţia gravă de a mai stinge incendii. Trebuie să ducem la îndeplinire cât mai repede angajamentul reformei profunde în sistemul de Sănătate, de care depinde viitorul generaţiilor de medici şi siguranţa pacienţilor”, a arătat şeful statului.

El a detaliat că investiţiile pot fi acoperite şi din fondurile prevăzute în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, care prevede aproximativ 2,4 miliarde de euro pentru sistemul medical.

„Stimaţi profesori, ştiu că mulţi dintre dumneavoastră aţi traversat o perioadă încărcată şi dificilă, care pare că nu se mai sfârşeşte. Presiunea pusă pe sistemul medical şi dificultăţile organizării procesului educaţional în regim online sau hibrid au făcut educaţia universitară medicală deosebit de complicată”, s-a adresat Iohannis celor prezenţi la ceremonie.

De asemenea, a vorbit de recunoştinţa datorată celor care activează în domeniul Sănătăţii: „Vă cerem multe în această perioadă şi poate nu v-am arătat mereu - ca societate - recunoştinţa pe care o meritaţi, dar sunteţi indispensabili viitorului acestei naţiuni”.

Situaţia sanitară a scos la suprafaţă nevoile din sistemul medical naţional.

„Medicina a fost, în mod evident, în prima linie de combatere a efectelor acestei teribile epidemii. Cu toţii am conştientizat importanţa rolului pe care îl poate juca medicul de familie în dialogul constant şi corecta informare a pacienţilor, nevoia de a dezvolta telemedicina şi de a debirocratiza procedurile, dar şi rolul pe care îl au asistenţa medicală şi medicina de laborator”, a subliniat şeful statului.

Klaus Ionannis a mai adăugat că pandemia de COVID-19 a fost dublaă de o „epidemie a dezinformării”, prin care „ani şi ani de formare medicală au ajuns să fie contestaţi în baza unor opinii fără fundament ştiinţific”.

„Toate acestea fac munca dumneavoastră deja grea mai dificilă decât ar trebui”, a subliniat el.

 

Medic