Mădălina Ulmeanu este terapeut format la Facultatea de Medicină din Sorbona. După facultate s-a întors în România, unde s-a dezvoltat ca antreprenor, şi a început un doctorat în Medicină la Bucureşti şi Paris, despre atomoterapie şi terapii complementare. Din toamna acestui an va preda studenţilor de la Sorbona.


De unde vine preocuparea ta pentru plante, fito şi aromoterapie?

Mădălina Ulmeanu: Din copilărie, când făceam ierbare împreună cu mătuşa mea, biolog, omul care m-a învăţat despre plantele medicinale chiar pe câmp. Ulterior, preocuparea mea pentru ele a crescut, iar în gimnaziu am fost singura elevă din şcoală mea care participa la olimpiada de botanică. 

M-am dedicat studiului aromoterapiei şi fitoterapiei pentru a învăţa cum să ajut cât mai mulţi oameni să descopere şi să beneficieze de proprietăţile terapeutice ale acestora.

Am vorbit limba franceză de mică, iar pentru asta îi sunt recunoscătoare unchiului meu, Marcel, licenţiat în sociologie la Sorbona, omul care facea zilnic lecţii de franceză cu mine. Mai târziu, la liceu, am întâlnit-o pe doamna Folica, profesoara care m-a învăţat limba academică, pentru care am primit cuvinte de admiraţie când am ajuns la studii, la Paris. Mi-am luat licenţa în aromoterapie şi fitoterapie la Universitatea de Medicină Sorbona - Paris Nord.

Astăzi, am cabinetul meu în Bucureşti, în cadrul căruia ofer consultaţii şi recomandări personalizate, bazate pe plante medicinale şi aromatice - tincturi, ceaiuri, infuzii, complexe de plantă proaspătă, gemoterapie şi uleiuri esenţiale - , în funcţie de diagnosticul medical şi de antecedentele de sănătate ale pacientului.

 

În lumea actuală, în care medicina integrează tendinţe diverse, uneori divergente de terapie, cum îşi găseşte locul specialitatea ta?

Mădălina Ulmeanu: Specialitatea mea combină cunoştinţe tradiţionale cu tehnici de prelucrare ultramoderne. De asemenea, vin cu o abordare diferită: lucrez cu diagnostic medical şi iau în calcul bilanţul medical al pacientului, precum si tratamentele cu medicamente prescrise de medicul alopat, pentru că plantele pot interacţiona cu medicamentele şi trebuie să vin cu cele mai bune soluţii pentru a evita eventualele interacţiuni între substanţele active ale celor două.

Mi-am construit o relaţie cu fiecare pacient, ceea ce le dă încredere, ceea ce îi va duce mult mai repede la rezultatele preconizate. Faptul că vin cu ceva nou, aromoterapia, că lucrez doar cu produse şi plante certificate bio, aduse din Franţa, îşi spune cuvântul.

Merg după regulile şi protocoalele şcolii franceze, după abordarea occidentală, şi privesc pacientul in extenso atunci când îi schiţez o schemă de tratament sau un protocol. Actualmente, tendinţa mondială în explorarea beneficiilor plantelor în îngrijirea naturistă este în continuă creştere şi, prin urmare, specialitatea mea deschide noi perspective de abordare a sănătăţii. A fi vizionar şi a anticipa comportamentul pacienţilor tăi este cheia succesului. Comportamentul oamenilor faţă de sănătatea lor, a alimentaţiei şi a stării de bine s-a schimbat foarte mult. Mulţi se îndreaptă către abordări holistice şi naturale, neinvazive, neagresive cu corpul şi sănătatea lor.

Plantele medicinale fac parte dintr-o strategie terapeutică ancestrală, iar ele pot oferi o soluţie naturală la problemele cu care se confrunta omenirea : stres, burnout, depresie, anxietate, insomnie, alergii. De aceea, ar trebui să dăm atenţie cercetării şi dezvoltării în acest domeniu, pentru a răspunde mai bine aşeptărilor publicului. Ar trebui să exploatăm, să studiem şi să folosim virtuţile extraordinare şi inestimabile ale acestei terapii pe care ne-o oferă natura.

Medicina complementară şi cea alternativă au avantajul de a nu antrena efecte secundare dacă este practicată de terapeuţi experimentaţi. Planta întreagă („totum”) este, de cele mai multe ori, mai eficientă decât cele câteva molecule pe care le găsim în majoritatea medicamentelor clasice, deoarece plantele medicinale sunt compuse din sute de molecule care acţioneaza în sinergie şi care fac din fitoterapie şi aromoterapie domenii atât de puternice.

 

Cum a fost experienţa de student la Sorbona şi cum crezi că va fi cea de profesor?

Mădălina Ulmeanu: Am avut o experienţă extraordinară şi şansa de a-i avea profesori pe cei mai buni medici specialişti ai momentului din Franţa. Colegii mei au fost foarte deschişi, unii dintre ei mi-au devenit prieteni şi m-au ajutat mult la început. Am fost foarte bine primită şi m-am adaptat destul de repede, atât la mentalitatea occidentală cât şi la cultura franceză. Avem şansa că medicii români, infirmierele şi asistentele medicale de la noi au o imagine foarte bună în Franţa, suntem consideraţi serioşi şi profesionişti. Şi oameni cu un suflet mare! Mai presus de toate, chiar dacă este mult de muncă şi de studiat, francezii au un mod de predare mult mai pragmatic, în care reflecţia personală este foarte importantă.

Da, acum am şansa extraordinară să mă întorc ca profesor în cadrul Facultăţii de Medicină de la Sorbona - Paris Nord. Am în spate experienţa de lucru cu sute de oameni, iar soarta face să fi fost formată în sistem francez, pentru ca acum să mă întorc acolo ca formator.

 

Eşti doctorand şi ai început o cercetare în zona de boli neurodegenerative în relaţie cu plantele şi fitoterapia. Ce crezi că va aduce nou teza ta şi de ce ai ales un dublu tutorat: francez şi român -  UMF „Carol Davila” şi Universitatea de Medicină Sorbona - Paris Nord?

Mădălina Ulmeanu: Am motive să cred că experienţa mea îmi va permite să găsesc soluţii noi de abordare ale câtorva patologii: scleroza multiplă, Alzheimer, demenţa ş.a.m.d. Dar, mai presus de toate, pe parcursul celor patru ani voi lucra cu un centru de cercetare din România şi cu unul din Franţa, ceea ce sunt sigură că va aduce o valoare în plus tezei mele de doctorat, pentru binele nostru, al tuturor.

Am ales dublul tutorat deoarece avem profesori excepţionali în România, o floră sălbatică extrem de variată şi un folclor în care plantele joacă un rol important. Pe de altă parte, Franţa are o tradiţie puternică şi date ştiinţifice în cadrul terapiilor complementare pe baza de plante medicinale şi uleiuri esenţiale. Cred că este o şansă această manieră de a le combina pe amândouă în cadrul tezei mele de doctorat şi de a face un transfer de cunoştinţe.

 

Cum se împacă munca ta de specialist cu cea de antreprenor? Când mai ai timp de tine în acest program strâns?

Mădălina Ulmeanu: Faptul că sunt antreprenor este o extensie a specializării mele şi am încredere că mă va ajuta în profesie pe mai departe.

Am o credinţă puternică în capacitatea corpului uman de a se menţine sănătos şi de a se vindeca, în acest proces plantele ocupând un rol esenţial. De asemenea, consider tratamentele naturale drept complementare celor oferite de către medicina alopată, cu avantajul de a fi fost folosite cu succes, timp de milenii.

În 2021 mi-am realizat visul de a contribui la promovarea aromaterapiei în România şi am tradus, publicat şi semnat prefeţa volumului Marele ghid de uleiuri esenţiale (Le Grand Guide des Huiles Essentielles), scris de către mentorul meu, dr. Fabienne Millet, volum care este un succes în România, suntem deja la al treilea tiraj. Actualmente lucrez la o carte de aromoterapie şi gemoterapie pentru copii.

Am foarte puţin timp pentru mine, iar din octombrie 2023, cand voi începe doctoratul dar şi activitatea la catedră, timpul meu va fi extrem de limitat. Am învăţat însă să deleg mai mult activităţile din cadrul cabinetului, să fiu mai organizată, mai structurată şi mai selectivă cu evenimentele profesionale la care particip. 

 

Cum te menţii în formă, cum te relaxezi?

Încerc să fac sport zilnic. De 12 ani fac câte o oră de pilates de două ori pe saptămână, înot şi, când am puţin timp, alerg în aer liber. Din opţiuni ecologice, merg la întâlniri pe bicicletă, cu toate că asta este o adevărată aventură în Bucureşti, iar iarna merg măcar o saptămână la schi.

În plus, mă mai delectez şi cu lecturi în afara cărţilor ştiinţifice; am descoperit recent poeziile lui René Char şi le ador, dar şi ale scriitorului grec, Constantin Kavafis. Ascult muzică clasică şi îmi place muzica veche franceză. De asemenea, sunt o amatoare de Cinecittà, dar şi o admiratoare a cinema-ului clasic francez. Îmi place arta şi, de câte ori am ocazia, vizitez expoziţii oriunde aş fi în lume. Când călătoresc, îmi place să testez diferitele tehnici de masaj, caracteristice regiunilor prin care trec.

 



Farmacist