Apelul rectorului UMF „Carol Davila” s-a „viralizat” şi printre medicii-redactori ai ziarului „Viaţa Medicală”, care au fost voluntari la centrul de vaccinare de la Biblioteca Naţională, în cadrul maratonului din weekend-ul 6-8 mai.


Acţiunea-maraton din weekendul 6-8 mai, o adevărată provocare pentru personalul medical din Capitală, a adunat peste 1.300 de medici de toate gradele, medici rezidenţi, asistenţi medicali şi studenţi, care s-au înrolat ca voluntari pentru a da o mână de ajutor în lupta cu SARS-CoV-2. „Am mai participat la acţiuni de voluntariat, însă niciuna nu a avut o amploare şi un impact asemănător”, spune dr. Roxana Dumitriu, medic rezident Endocrinologie şi redactor la Viaţa Medicală. „Am întâlnit oameni care au venit la vaccinare cu speranţă, optimism şi fără frică. M-au surprins, pentru că îmi pierdusem speranţa că se va mai schimba percepţia colectivă asupra vaccinării anti-COVID”, mărturiseşte Roxana.

Această impresionantă mobilizare a corpului medical bucureştean, a organizatorilor şi a mass-media a făcut ca numărul celor care s-au prezentat pentru vaccinare să rupă barierele imaginaţiei. „A fost peste aşteptările noastre. Ne bucurăm că bucureştenii şi cei din jurul Bucureştiului au avut încredere în noi”, declara principalul artizan al acestui eveniment, prof. dr. Viorel Jinga, rectorul UMF „Carol Davila”.

Bucuria de a ajuta

Dr. Simona Melnic, directorul general al publicaţiei noastre, ne-a povestit câteva crâmpeie surprinse în activitatea colegilor în halat. A impresionat-o angajamentul medicului Alina Simion, de exemplu, care a vaccinat neîntrerupt la unul dintre punctele de vaccinare, a fost în picioare non-stop şi, cu toate acestea, şi-a prelungit tura la 24 de ore, spunând că „e la fel ca-n gardă”. Sau Cristina Apopei, o asistentă cu ochi albaştri, căreia îi ghiceai zâmbetul blând chiar şi prin mască. La fel şi studenţii, precum Mihai, anul I, din Ialomiţa sau Bianca din Piteşti, care „alergau ca nişte stewarzi, conducând pacienţii de colo-colo”. Dr. Dan Niculescu a adus cu sine parcă întreaga serie de rezidenţi endocrinologi: dr. Mădălina Iftimie, dr. Laura Deacu, dr. V. Năstase, dr. Antonia S, dr. Ştefan A. şi-au făcut un scop în sine din a consilia şi tria pacienţii.

Citiţi continuarea articolului publicat de „Viaţa Medicală” aici.