Oamenii de ştiinţă salută rezultatele unui studiu clinic fază 3 asupra unui nou medicament, dezvoltat de companiile farmaceutice Eisai şi Biogen. Cercetarea confirmă eficacitatea produsului în încetinirea declinului cognitiv al pacienţilor cu boala Alzheimer, dar notează şi efectele adverse, uneori severe.


Rezultatele complete ale unui studiu clinic avansat de fază 3, realizat pe aproape 1.800 de persoane monitorizate timp de 18 luni, au confirmat o reducere cu 27% a declinului cognitiv la pacienţii trataţi cu lecanemab - medicamentul dezvoltat de grupul farmaceutic japonez Eisai şi de cel american Biogen, informează AFP şi Agerpres.

Acest procent „semnificativ din punct de vedere statistic” fusese deja anunţat la sfârşitul lunii septembrie. Dar studiul complet, publicat miercuri în New England Journal of Medicine, precizează şi ratele de incidenţă ale efectelor adverse ale lecanemab, uneori grave şi notabil mai frecvente decât în grupul de pacienţi care au primit placebo.

Astfel, 17,3% dintre pacienţii trataţi cu lecanemab au suferit hemoragii cerebrale, faţă de 9% din grupul placebo, iar 12,6% au suferit de edem cerebral, comparativ cu 1,7% în grupul placebo.

Rata globală a mortalităţii este aproape aceeaşi în cele două grupuri de pacienţi din studiu (0,7% la persoanele tratate cu lecanemab, 0,8% la cei trataţi sub placebo).

„Este primul medicament care oferă o opţiune reală de tratament pentru persoanele cu Alzheimer”, a punctat Bart De Strooper, directorul Institutului de Cercetare a Demenţei din Marea Britanie.

 Alergologia