Până pe 27 mai, Târgu Mureş este gazda Cursului Internaţional de Chirurgie Artroscopică, sub patronajul Academiei Europene de Chirurgie Artroscopică (ESSKA), în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din municipiu.


La eveniment participă lectori renumiţi din ţară şi din străinătate, se arată pe pagina de Facebook a UMFST Târgu Mureş.

Prof. dr. Tiberiu Băţagă, organizatorul evenimentului, a anunţat, la deschidere, că se doreşte înfiinţarea unui centru de excelenţă FIFA în România, pentru recuperarea sportivilor, informează Agerpres.

„Este a 6-a ediţie a Cursului, ediţie în care avem două noutăţi. Vom avea o zonă de laborator mai extinsă faţă de ediţiile precedente. În plus, de comun acord am reuşit să stabilim un număr de doar 30 de participanţi, până acum erau în număr mult mai mare, dar am stabilit aşa pentru că scopul ESSKA este de a face educaţie, iar educaţia se poate face doar în grupe care sunt dedicate acestui scop. În felul acesta vom reuşi să împărtăşim cu cât mai mulţi colegi experienţa noastră în chirurgia genunchiului”, a spus prof. dr. Tiberiu Băţagă.

Referindu-se la exemplul colegilor din Barcelona şi Istanbul, dr. Băţagă a pledat pentru crearea unui centru de excelenţă FIFA, „care nu înseamnă numai fotbal, ci tot ce înseamnă o patologie complexă pe toate specialităţile, şi chirurgicale, şi medicale”.

„Să sperăm că autorităţile vor înţelege că trebuie să facă demersurile de a ne ajuta să îmbunătăţim infrastructura în spitalele de stat şi să reuşim crearea acestui centru”, a declarat prof. dr Tiberiu Băţagă.

La Cursul Internaţional de Chirurgie Artroscopică de la UMFST „George Emil Palade” participă şi dr Juan Carlos Monllau din Barcelona, vicepreşedintele ESSKA, precum şi dr. Rehat Tandogan, de la Spitalul Acibadem din Istanbul, unde există şi Centrul de medicină sportivă acreditat de FIFA. La deschiderea cursului a fost prezent şi dr. Octav Russu, de la Clinica de Ortopedie I din Târgu Mureş.

Potrivit dr. Băţagă, principalele teme abordate în cadrul Cursului Internaţional vizează partea de osteotomie a genunchiului, care este una dintre temele importante în patologia actuală, precum şi partea de menisc, de transplant, de utilizarea grefelor şi alogrefelor.

Sursă foto: Facebook Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie

 


Medic