Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat că un studiu clinic desfăşurat în 52 de ţări va testa trei medicamente antiinflamatoare drept potenţiale tratamente pentru pacienţii cu COVID-19.


„Aceste medicamente - artesunat, imatinib şi infliximab - au fost selectate de un grup de experţi independenţi pentru potenţialul lor de reducere a riscului de deces la pacienţii spitalizaţi cu COVID-19”, a anunţat OMS într-un comunicat, în legătură cu studiul Solidarity PLUS, informează Reuters, preluată de Agerpes.

Artesunat este deja utilizat în cazul malariei severe, imatinib pentru anumite tipuri de cancer şi infliximab pentru boli ale sistemului imunitar, precum boala Crohn şi artrita reumatoidă.

Studiul Solidarity de anul trecut a constatat că toate cele patru tratamente evaluate - remdesivir, hidroxiclorochină, lopinavir/ritonavir şi interferon - au avut rezultate slabe în cazul pacienţilor cu COVID-19.

Până în prezent, doar corticosteroizii s-au dovedit eficienţi împotriva formelor severe şi critice de boală.

Reprezentanţii OMS au declarat că artesunat, produs de Ipca, este folosit pentru tratarea malariei. În cadrul studiului, acesta va fi administrat intravenos timp de şapte zile, utilizându-se doza standard recomandată pentru tratamentul malariei severe.

Imatinib, produs de Novartis, este utilizat pentru a trata anumite tipuri de cancere. În studiu, acesta va fi administrat oral, o dată pe zi, timp de 14 zile.

Infliximab, produs de Johnson&Johnson, este utilizat pentru tratarea bolilor sistemului imunitar. El va fi administrat intravenos sub formă de doză unică în cadrul studiului Solidarity PLUS.


Pediatru