Patru echipe de medici au realizat, la finele săptămânii trecute, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe (jud. Covasna), prima procedură de prelevare de cord pentru transplant.


Potrivit conducerii instituţiei, donatorul se afla în moarte cerebrală din data de 28 aprilie iar, pe lângă cord, i-au mai fost prelevate ficatul, rinichii, precum şi fragmente de oase, informează Agerpres.

„Finalul lunii aprilie a adus o nouă premieră pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă «Dr. Fogolyan Kristof» din Sfântu Gheorghe. Sâmbătă, 30 aprilie, a fost realizată prima procedură de prelevare a organelor din acest an şi, totodată, o premieră pentru unitatea noastră medicală, în ceea ce priveşte prelevarea cordului pentru transplant”, se arată într-un comunicat al unităţii medicale, preluat de Agerpres.

Intervenţia a durat circa două ore şi a fost realizată de patru echipe de medici din Bucureşti, Cluj-Napoca şi Târgu Mureş şi Sfântu Gheorghe.

„Gestul familiei îndurerate, de a găsi într-un moment atât de dificil puterea necesară pentru a accepta această procedură, a oferit unor pacienţi aflaţi în nevoie şansa la o nouă viaţă”, arată reprezentanţii unităţii sanitare.

„A fost o dovadă de cel mai înalt profesionalism pe care l-am văzut, am asistat la destul de multe prelevări de organe şi cred că a fost intervenţia cea mai rapidă şi fără incidente. A fost prima intervenţie realizată la spitalul nostru în care s-a prelevat şi cordul, este o premieră. Nu ştiu dacă am fost primii anul acesta la nivel naţional, dar suntem printre primii. Toată lumea, de la cel mai mic, la cel mai mare, a lucrat extraordinar. Le mulţumim tuturor pentru sprijin, inclusiv Ambulanţei, care ne-a ajutat cu transportul, elicopterelor care au venit, toată lumea a făcut în aşa fel încât intervenţia să se desfăşoare repede şi bine. Nu în ultimul rând, trebuie să mulţumim familiei, pentru că prin gestul lor au făcut posibilă această minune”, a declarat dr. Costache Cătălin, medic primar anesteziologie şi terapie intensivă.

Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Fogolyan Kristof” a obţinut în 2014 acreditarea Ministerului Sănătăţii, prin intermediul ANT, pentru activitatea de prelevare a organelor.

Conform covasnamedia.ro, o parte din ficat a fost transplantată la Spitalul Fundeni din Capitală, unei fetiţe în vârstă de 5 ani, internată în aprilie cu suspiciune de hepatită de cauză necunoscută. Medicii au stabilit ulterior că aceasta are şi boala Wilson, o tulburare genetică care provoacă stocarea excesivă a cuprului în organism.

Inima va fi transplantată, la Târgu Mureş, unei adolescente de 16 ani cu insuficienţă cardiacă, iar rinichii vor ajunge la Cluj. Ţesutul osos, mai exact un fragment de femur, va fi folosit la un pacient cu o patologie tumorală, informează News.ro.

 


Medic