Darvadstrocel este prima terapie cu celule stem aprobată pentru tratamentul fistulelor anale la pacienţii adulţi cu boala Crohn. Terapia este dezvoltată de către compania Takeda şi a primit autorizarea Agenţiei Europene a Medicamentului în martie 2018.


La mai bine de 2 ani de la autorizare, terapia acum este disponibilă şi în România, se arată într-un comunicat. Primul pacient este deja tratat cu darvadstrocel.

Această realizare este rezultatul colaborării multidisciplinare între Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti şi Institutul Clinic Fundeni, cu aportul prof. dr. în gastroenterologie Lucian Negreanu, prof. dr. gastroenterologie Mircea Diculescu şi a asis. univ. chirurgie dr. George Pariza, care a efectuat cu succes intervenţia chirurgicală.

Boala Crohn este o afecţiune cronică inflamatorie a tractului gastrointestinal. Fistulele perianale (comunicări între intestinul gros şi piele) sunt o complicaţie debilitantă care afectează semnificativ calitatea vieţii. În ciuda progreselor în managementul bolii Crohn, aceste fistule perianale rămân o provocare medicală şi chirurgicală continuă.

„Darvadstrocel este prima terapie cu celule stem aprobată în UE pentru tratamentul pacienţilor cu fistule perianale. Odată ce un pacient este eligibil pentru tratament, darvadstrocelul este comandat şi livrat corespunzător, având în vedere perioada de valabilitate de 72 de ore”, a declarat Todor Kesimov, director interimar Takeda România.

Administrarea darvadstrocel se face printr-o procedură chirurgicală minim invazivă şi are loc în centrele de excelenţă, de către medici specialişti cu experienţă în diagnosticul şi tratamentul fistulelor perianale complexe din Boala Crohn, a precizat directorul.




Oncolog