Pe 30 octombrie, la 6 ani de la tragedia din clubul Colectiv, 65 de persoane – numărul victimelor din incendiu - s-au întins pe treptele Palatului de Justiţie din Bucureşti şi s-au acoperit cu cearceafuri albe, reamintind şi faptul că sistemul sanitar e încă deficitar. Prof. dr. Daniel Coriu, preşedintele Colegiului Medicilor din România, subliniază necesitatea realizării unor centre de mari arşi în spitalele româneşti.


„Colectiv, ce se intamplă în medicina din România după şase ani?”, se arată într-o postare apărută pe pagina de Facebook a Colegiului Medicilor din România (CMR) şi semnată de prof. dr. Daniel Coriu.

„Şase ani de la una dintre cele mai dramatice tragedii ale societăţii româneşti, de la Revoluţie. Şase ani de când sistemul nostru medical şi-a arătat o altă limită, limita de a putea trata în acelaşi timp un număr foarte mare de pacienţi gravi. Vinovaţi? Greşeli? Dar poate cea mai importantă întrebare trebuie să fie - Cine este în măsură să schimbe această stare de fapt în care se regăseşte sistemul medical?”.

În calitate de preşedinte al CMR, prof. dr. Daniel Coriu aduce în atenţie importanţa realizării unor centre de mari arşi în spitalele românesti şi necesitatea alocării banilor de la buget în acest scop.

„Între timp, anul acesta, deşi suntem în al şaselea an după Colectiv, medicul erou de la Piatra Neamţ, Cătălin Denciu, după ce i-au fost acordate primele îngrijiri în România, pentru un corect tratament în conformitate cu standardele internaţionale, a fost transferat şi tratat în străinătate”, mai arată Daniel Coriu.

„Dacă sistemul medical românesc are limite, trebuie să le recunoaştem şi să vedem unde putem trata mai bine. Dar haideţi şi să construim astfel încât sistemul medical românesc să poată trata marele ars, iar acest lucru nu ţine de noi, medicii!”, se mai arată în postare.

Sursă foto: Asociatia Colectiv GTG 3010

 

Alergologia