Luna februarie este cunoscută ca luna iubirii, când cuplurile îşi sărbătoresc dragostea. Psihologul Lenke Iuhoş spune, într-un interviu pentru MedicHub, că această perioadă poate fi una dificilă dacă aşteptările noastre sunt prea mari. „În copilărie, ni se vorbeşte despre familia bună, despre partenerul perfect, dragostea perfectă, dar cine găseşte această perfecţiune? De Sfântul Valentin, ne dorim ca această perfecţiune să o aducem la suprafaţă prin cadouri, dar uităm să fim drăgăstoşi în relaţie. Adică, să construim zilnic această relaţie şi să avem starea aceea de bine, care aduce echilibru”, afirmă psihologul. În opinia acesteia, cadoul poate fi o parte importantă pentru această zi, dar mai important este să fim prezenţi şi să avem timp de partenerul nostru.

MedicHub: De Sfântul Valentin, vorbim despre cadouri pentru persoana iubită, dar mai puţin despre sănătatea relaţiei. Cum ar trebui să construim o relaţie sănătoasă din punct de vedere emoţional?

Lenke Iuhoş: O relaţie se poate construi prin gesturi frumoase, gesturi care nu sunt concretizate prin obiecte, ci prin îmbrăţisări, priviri, gesturi care duc la împlinirea unor nevoi emoţionale. Într-o zi nu construieşti un palat, dar de multe ori noi ne dorim un palat, palat pe care îl visam din copilărie. În copilărie, ni se vorbeşte despre familia bună, despre partenerul perfect, dragostea perfectă, dar cine găseşte această perfecţiune? De Sf. Valentin, ne dorim ca această perfecţiune să o aducem la suprafaţă prin cadouri, dar uităm să fim drăgăstoşi în relaţie. Adică, să construim zilnic această relaţie şi să avem starea aceea de bine, care aduce echilibru. Noi avem nişte nevoi fizice şi emoţionale, iar, când cele emoţionale nu sunt bine punctate de partenerul nostru, deja simţim un dezechilibru. Eu încurajez cititorii să fie prezenţi în relaţie.

MedicHub: Când ne dăm seama că ceva nu funcţionează şi ar trebui să schimbăm acel ceva?

Lenke Iuhoş: Ne dăm seama foarte uşor dacă ne cunoaştem partenerul. O construcţie se face prin cunoaşterea elementelor. Şi atunci când preparăm o reţetă cunoaştem ce fel de ingrediente punem. Dacă ştim care sunt componentele omului pe care îl avem lângă noi atunci ştim să observăm ce nu merge bine. De regulă, acestea apar prin comportamente, de genul nu răspunde la telefon sau răspunde foarte sec, prin cuvinte foarte scurte. Acesta este comportamentul prin care atrage atenţia că este supărat. Cealaltă jumătate a cuplului poate să observe că există ceva, o nemulţumire, o problemă. Recomandabil ar fi să nu o luăm ca pe o problemă. Ar fi frumos să luăm partea pozitivă a lucrurilor, să îl abordăm pe partener cu cuvinte frumoase şi, la un moment dat, el va spune. Ce simte

MedicHub: Cadourile şi atenţiile sunt văzute de unii oameni ca o parte importantă într-o relaţie. Este aceasta un indiciu că relaţia merge bine? Cum ar trebui privite cadourile într-o relaţie?

Lenke Iuhoş: Cuplurile care obişnuiesc să-şi arate ataşamentul, iubirea, prietenia printr-un obiect, este de la sine înţeles că aşteaptă acel obiect. Dacă nu apare acel obiect, se instalează disconfortul şi nefericirea. Obiectul nu aduce însă fericirea. Poate, dacă primesc acel obiect, pe moment, mă simt bine, poate pun un plus la relaţie, dar, totuşi, suntem oameni şi simţim ceea ce lipseşte în relaţia noastră. Ar fi bine să învăţăm să trăim în relaţia noastră prin prezenţa noastră, să avem timp de partenerul nostru, să-l încurajăm, să oferim cadouri mici.

MedicHub: Cât de importantă este inteligenţa emoţională într-o relaţie? Şi ce facem în cazul în care nu o avem?

Lenke Iuhoş: Inteligenţa emoţională este un ingredient esenţial într-o relaţie, pentru că, dacă unul dintre cei doi înţelege frustrările, emoţiile celeilalte persoane, atunci va ştii cum să le abordeze. Dacă cealaltă persoană nu are inteligenţa emoţională destul de dezvoltată, nu va ştii să reacţioneze corect. Inteligenţa emoţională dă fluiditate relaţiei noastre în sensul de înţelegere. Dacă am inteligenţa emoţională dezvoltată atunci sunt capabil să trăiesc în relaţie, nu doar să supravieţuiesc.

MedicHub: Există iubiri fericite? Care ar fi reţeta, astfel încât o relaţie să funcţioneze?

Lenke Iuhoş: Căutăm mereu reţete. Şi de relaţie, şi pentru stilul vestimentar, şi de sănătate. Însă, reţeta ne-o putem găsi şi face singuri. Atunci când mă cunosc şi aşteptările mele sunt în concordanţă cu ceea ce pot să ofer, pot să mă pliez pe celălalt, care vine dintr-o altă familie, dintr-o altă lume. Dacă eu mă autocunosc, şi asta înseamnă autocunoaşterea - relaţia mea cu sinele meu, când eu mă simt bine şi nu aştept mai mult decât pot să ofer - atunci pot să mă pliez exact acolo unde partenerul are nevoie. Şi asta se numeşte echilibru, să te completezi cu celălalt şi să fiţi parteneri de viaţă.

MedicHub: De ce auzim că, de o zi specială, precum Ziua Îndrăgostiţilor, multe cupluri se despart?

Lenke Iuhoş: Din cauza presiunii sociale, care te îndeamnă să te racordezi la cutumele societăţii – veşnicul „aşa se face” – în perioada Sfântului Valentin – însă  mulţi dintre noi nu ştim să ne comportăm „aşa cum trebuie” în aceste zile festive. Mulţi băieţi intră în panică în această perioadă pentru că nu ştiu care sunt aşteptările partenerului şi le este teamă să nu dezamăgească. Este unul dintre factorii esenţiali care îi împing pe bărbaţi să prefere despărţirea în preajma sărbătorii decât să nu se ridice la aşteptările partenerului. Cu toate acestea, cu cât aşteptările sunt prea ridicate, cu atât mai uşor se crează premizele unei dezamăgiri, pentru că partenerul poate fi pus faţă în faţă cu realitatea, care nu se potriveşte cu speranţele celuilalt.

Lenke Iuhoş este absolventă a Colegiului Naţional Pedagogic „Gheorghe Lazăr” din Cluj-Napoca şi a Facultăţii de Psihologie din cadrul Universităţii Babeş -Bolyai, unde a studiat Psihologia. Pe lângă consiliere psihologie, Lenke Iuhoş  predă ca profesor în şcolile din Cluj-Napoca, fiind în permanenţă în contact cu tinerii şi adolescenţii..