Un număr de 13 pacienţi din 14, care au fost operaţi de cataractă senilă la secţia de oftalmologie a Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea Ciuc, au suferit o nouă intervenţie chirugicală, după ce au dezvoltat o inflamaţie a globului ocular. La doi dintre ei a fost identificată prezenţa bacteriei pseudomonas aeruginosa, care nu ar proveni din mediul spitalicesc.


Reprezentanţii SJU Miercurea Ciuc arată, într-un comunicat preluat de Agerpres, că nu este vorba de varianta multirezistentă a bacteriei, ci de una sensibilă la antibiotice. Pacienţii au început tratamentul, starea lor fiind satisfăcătoare.

„Paisprezece pacienţi care au avut operaţii de cataractă senilă în data de 12 şi 13 ianuarie 2022 la secţia oftalmologie al spitalului nostru, au dezvoltat endoftalmită (inflamaţie a cavităţilor globului ocular). După sesizarea problemei la un pacient, au fost rechemaţi toţi cei care în aceste zile au avut intervenţii chirurgicale la oftalmologie. Au fost prelevate probe de la şapte pacienţi, la două persoane rezultatul a arătat prezenţa bacteriei pseudomonas aeruginosa. Nu este vorba de varianta multirezistentă a bacteriei, varianta identificată este sensibil la mai multe antibiotice. După aflarea rezultatelor s-a început administrarea de antibiotice”, se arată în comunicat.

S-au prelevat probe de pe suprafeţele din sala de operaţie a secţiei oftalmologie şi a urmat dezinfectarea generală. „După efectuarea acesteia, vineri seara au fost reoperaţi doi pacienţi şi sâmbăta au continuat operaţiile. O să fie reoperaţi toţi pacienţii cu endoftalmită, pentru a îndepărta elementele inflamaţiei din ochi şi pentru a introduce antibioticul în corpul ocular. Starea lor în momentul de faţă este satisfăcătoare”, se mai arată în document.

Sursa citată a mai arătat că acest caz este investigat de conducerea spitalului, iar o anchetă a fost deschisă şi de Direcţia de Sănătate Publică Harghita.

Conducerea SJU a subliniat că în acest caz a fost de mare ajutor faptul că spitalul dispune de un aparat Vitrectom, cu ajutorul căruia s-au efectuat operaţiile şi care oferă cea mai mare şansă de vindecare pentru pacienţi. A fost solicitat şi sprijinul unui medic recunoscut din regiune, iar un medic din Ungaria urmează să sosească la Miercurea Ciuc pentru a oferi sfaturi profesionale în acest caz.

Ultimele analize arată că bacteria identificată nu ar proveni din mediul spitalicesc, informează Agerpres, citând un comunicat de ultimă oră al SJU Miercurea Ciuc. Au fost reoperaţi 13 din cei 14 pacienţi care au dezvoltat endoftalmită, unul refuzând intervenţia - iar dacă va fi nevoie se vor repeta intervenţiile chirugicale, mai arată sursa citată.



Alergologia