Societatea Americană de Cancer (ACS) a selectat Federaraţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din Romania (FABC) şi Asociaţia Câştigă Viaţă ca beneficiari ai proiectului internaţional BEACON, susţinut de compania MSD.


Proiectul multianual are ca obiectiv să crească capacitatea de navigare a pacientilor oncologici în diferitele ţări ale lumii, sa faciliteze dezvoltarea şi implementarea unor programe locale de navigare a pacienţilor oncologici, se arată într-un comunicat. Prin iniţiativa BEACON se oferă organizaţiilor beneficiare ale proiectului un set de instrumente dinamice şi imediat disponibile care pot sa îi ajute să dezvolte şi să ofere programe de navigare adecvate contextului şi resurselor disponibile pe plan local, să îngrijeasca pacienţii oncologici adaptat nevoilor lor reale.

„În contextul creşterii numărului cazurilor de cancer e nevoie de programe, de resurse tehnice şi materiale adecvate pentru a susţine persoanele ce trec printr-un astfel de diagnostic, pentru un acces cât mai rapid şi echitabil la diverse investigaţii şi tratamentul potrivit, la momentul potrivit.  Programele de navigare a pacientului oncologic sunt intervenţii centrate pe pacient, care pot contribui la creşterea suprevieţuirii în cancer. Ne bucurăm să susţinem iniţiativa BEACON lansată de Societatea Americană de Cancer şi sperăm ca instrumentele dezvoltate de cele doua organizaţii din România care s-au afiliat acestui proiect international să optimizeze parcursul pacienţilor din Romania şi să contribuie la consolidarea cadrului de implementare a viitoarelor programe de navigare a pacienţilor oncologici din România astfel încât acestea să devină la fel de performante precum cele din SUA”, a declarat Marcelo Pascual Morales, Managing Director MSD România.

Setul de instrumente  al ACS  –  „Global Oncology Navigation Toolkit”- este disponibil pe o platformă online, unde membrii comunităţii BEACON pot interacţiona virtual cu personalul ACS, consultanţi, voluntari şi alţi practicieni cu experienţă în navigarea pacienţilor oncologici din întreaga lume. ACS facilitează, de asemenea, evenimente virtuale prin care se oferă asistenţă tehnică şi se încurajează învăţarea globală de la egal la egal în domeniul navigării oncologice.

România a înregistrat peste 100.000 cazuri noi de cancer şi 55.000 de decese prin cancer în 2022, conform celor mai recente statistici publicate de Uniunea Europeană.







Oncolog