Peste o treime dintre medicii generalişti din Regatul Unit intenţionează să renunţe la locul lor de muncă în următorii cinci ani, arată un studiu recent. Trei din cinci medici de familie britanici care au trecut de vârsta de 50 de ani se gândesc să se retragă din activitate până în 2026.


Un procent îngrijorător (16%) de medici de familie britanici, cu vârsta sub 50 de ani, îşi fac deja planuri să renunţe la această profesie, relatează dpa/PA Media şi Agerpres.

Sondajul anual GP Worklife, al unsprezecelea dintr-o serie de astfel de analize, realizat de Universitatea din Manchester, a constatat o reducere a nivelului de satisfacţie privind munca depusă: puţin peste jumătate (51%) dintre respondenţi au declarat că au fost mulţumiţi de activitatea lor în 2021.

Medicii de familie au evidenţiat probleme legate de volumul tot mai mare de muncă, creşterea solicitărilor primite de la pacienţi şi „timpul insuficient pentru a da randament”.

Sondajul, la care au participat aproape 2.300 de medici de familie care lucrează în Anglia, a constatat că birocraţia este un factor provocator de stres, la fel ca şi programul lung de lucru şi „pacienţii problematici”.

Opt din 10 medici de familie au declarat că se confruntă cu un nivel considerabil sau ridicat de presiune, din cauza creşterii volumului de muncă şi a unui număr tot mai mare de solicitări din partea pacienţilor.

Prof. Kath Checkland de la Universitatea din Manchester, care a coordonat studiul, a declarat: „Nu este foarte surprinzător că satisfacţia privind munca a scăzut în rândul medicilor de familie în timpul pandemiei, dar sondajul oferă unele dovezi despre domeniile pe care le aceştia le găsesc mai stresante, ceea ce ar putea ajuta la conceperea unor modalităţi de a-i ajuta. Faptul că 16% din medicii de familie sub 50 de ani se gândesc să-şi părăsească locurile de muncă este îngrijorător şi sugerează că sunt necesare mai multe eforturi”.




Psihiatru (2)