Știri

Studiu: sedentarismul creşte riscul de apnee în somn

Un studiu american pune în evidenţă beneficiile unui mod de viaţă activ, care reduce riscul apneei obstructive în somn. Cercetarea a monitorizat, pe o perioadă de 10-18 ani, 137.917 subiecţi din SUA.
06 August 2021
Știri
06 August 2021

Studiu: sedentarismul creşte riscul de apnee în somn

Un studiu american pune în evidenţă beneficiile unui mod de viaţă activ, care reduce riscul apneei obstructive în somn. Cercetarea a monitorizat, pe o perioadă de 10-18 ani, 137.917 subiecţi din SUA.


Au fost monitorizate orele de activitate fizică şi de sedentaritate ale participanţilor la studiu, de ambe sexe, informează publicaţia Santé Magazine. Studiul a fost publicat în European Respiratory Journal.

„În cercetarea noastră, nivelurile ridicate de activitate fizică şi mai puţine ore petrecute în faţa televizorului şi pe scaun, la muncă (...) au fost asociate unei incidenţe mai slabe a apneei obstructive în somn, după ce s-a ţinut cont şi de factorii potenţiali de confuzie”, a arătat Tianyi Huang, epidemiolog la Brigham and Women's Hospital din Boston şi co-autor al studiului.

Rezultatele lsugerează că un mod de viaţă activ, indiferent de intensitate, are rol atât în prevenirea, cât şi în tratamentul apneei obstructive.

Tianyi Huang a mai arătat că activitatea fizică şi comportamentul sedentar sunt asociate în mod independent riscului de apnee obstructivă în somn. În cazul persoanelor care petrec, zilnic, multe ore pe scaun, creşterea activităţii fizice în timpul lor liber poate să reducă riscul apneei în somn.

La fel, pentru cei care nu sunt în măsură să facă zilnic mişcare, din cauza restricţiilor fizice, simplul fapt de a desfăşura diverse activităţi de intensitate mică şi medie, în picioare, este în măsură să reducă riscul sindromului în cauză.

 

ORLstudiu americanapnee in somnactivitate fizicasedentarism
Te-ar mai putea interesa
Comunicate de presă

În luna septembrie, campanie INSP privind beneficiul activităţii fizice

Luna septembrie este dedicată campaniei de informare şi educare cu privind beneficiile activităţii fizice. „Zilnic un pas în plus pentru sănătate!”. Este campania prin care Institutul Naţional de Sănătate Publică îşi propune informarea şi r...

Știri

OMS: 1,8 miliarde de adulţi, expuşi riscului de îmbolnăvire din cauza activităţii fizice insuficiente

Circa 1,8 miliarde de adulţi sunt expuşi riscului de a dezvolta boli precum cancer, accident vascular cerebral, demenţă şi diabet din cauza unui nivel insuficient de activitate fizică, iar această situaţie continuă să se înrăutăţească, potr...

Știri

Bronşiolită: un tratament preventiv are o eficienţă de 90% împotriva riscului de spitalizare

Un tratament preventiv împotriva bronşiolitei, autorizat recent, a prezentat o eficienţă de 90% în protejarea sugarilor de riscul de spitalizare în acest sezon epidemic în Statele Unite, au anunţat autorităţile americane din domeniul sănătă...