Un pacient de 54 de ani cu o tumoră pleurală fibroasă solitară gigant este în stare foarte bună, în urmă unei intervenţii medicale realizată de o echipa multidisciplinară de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB).


Peste 95% dintre tumorile pleurale sunt maligne. Mai puţin de 5% sunt benigne, dar chiar şi acestea au potenţial de transformare malignă. Tumorile fibroase solitare pleurale gigant sunt extrem de rare, cu relativ puţine cazuri descrise în literatură internaţională, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a SUUB.

Pacientul de 54 de ani a fost trimis la Spitalul Universitar de către medicul oncolog pentru tumoră pleurală fibroasă solitară gigant, diagnosticată în alt spital.

Simptomele au debutat lent şi au constat în principal în oboseală şi tulburări de respiraţie. Din cauza dimensiunilor şi a faptului că tumora s-a dezvoltat în interiorul unei cavităţi cu pereţi duri (coastele), plămânul drept a devenit nefuncţional, iar inima a fost atât deplasată, cât şi strivită de stern, cu implicaţii medicale majore. Capacitatea respiratorie ajunsese la 30% din valoarea normală şi activitatea fizică devenise foarte dificilă.

Fiindcă era vorba despre un caz extrem de complex, cu o tumoră de dimensiuni gigante şi risc anestezico-chirurgical foarte mare, a fost nevoie de o echipa multidisciplinară cu experienţă, fiind vitală colaborarea strânsă între specialităţile medicale, se subliniază în postare.

Înainte de operaţie, pacientul a avut nevoie de embolizarea (blocarea) vaselor principale care furnizau sânge tumorii.

Intervenţia a durat în jur de 10 ore. Echipa medicală a reuşit să scoate în întregime tumora şi a salvat în jur de 80% din plămânul afectat, cele două scopuri principale ale procedurii fiind atinse.

„Am decis să intervenim printr-o tehnică hibridă, parţial asistată video, şi am evitat abordul clasic printr-o incizie cu sacrificiu muscular mare. Intraoperator a fost nevoie şi de transfuzii sangvine, subliniind importantă prezenţei donatorilor de sânge. După operaţie, pacientul a rămas în spital două săptămâni, din care una a fost petrecută în Secţia de Terapie Intensivă unde a primit îngrijiri avansate. După externare, a urmat o perioada de exerciţii respiratorii şi recuperare fizică treptată”, a spus coordonatorul echipei operatorii, dr. Andrei Dobrea, medic primar Chirurgie toracică.

La reevaluarea postoperatorie, pacientul reluase complet activitatea zilnică, inclusiv efort fizic uzual, iar  capacitatea respiratorie a crescut până la 79% (creştere de aproape 50%).

„Consultand atât literatură de specialitate cât şi articole internaţionale publicate de colegii chirurgi, cu o dimensiune de aproximativ 38 x 20 x 20 cm, se pare că este vorba despre una din cele mai mari, posibil cea mai voluminoasă tumoră de acest gen rezecată cu succes până în prezent”, se mai arată.

Echipa operatorie a fost formată din dr. Andrei Dobrea (medic primar Chirurgie toracică), dr. Mihaela Agapie (medic primar ATI), dr. Alexandru Fleschiu (medic rezident Chirurgie toracică), cărora li s-au alăturat colegii din echipa multidisciplinară - dr. Ileana Popescu (medic primar Cardiologie), dr. Alexandra Carp (medic primar Radiologie, specializare intervenţională), dr. Adrian Gurzu (medic specialist Oncologie), dr. George Simion (medic primar Anatomie patologică) şi dr. Mihaela Simion (medic primar Pneumologie).

Sursă foto: Facebook Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti – SUUB





Medic