Muzeul Municipiului Bucureşti vernisează miercuri, 31 ianuarie, ora 18.00, expoziţia tematică „Leacuri şi remedii din drogheriile bucureştene. O călătorie arheologică în secolul XIX”. Evenimentul are loc la Palatul Suţu, accesul fiind gratuit în limita locurilor disponibile.


Expoziţia tematică propune publicului o incursiune în lumea captivantă a remediilor şi leacurilor ce se găseau pe rafturile drogheriilor bucureştene în secolul al XIX-lea. Proiectul expoziţional aduce în prim plan recipiente farmaceutice, cosmetice şi instrumente medicale descoperite în timpul cercetărilor arheologice realizate de-a lungul timpului în Bucureşti.

„Preparatele lichide, pulberile, pastilele sau cremele erau depozitate şi comercializate în recipiente simple realizate din sticlă, ceramică sau porţelan, pe care erau lipite bucăţi de hârtie ce ofereau informaţii despre conţinut şi utilizare. Deşi majoritatea etichetelor nu au supravieţuit trecerii timpului, anumite ambalaje aveau imprimate numele producătorului sau al produsului conţinut”, se arată într-un comunicat.

Se remarcă numărul mare de remedii împotriva bolilor cu transmitere sexuală ce promiteau eliminarea durerilor şi a disconfortului în 48 de ore, precum celebrele pilule „Santal de Midy”, injecţia cu Matico de la Grimault & Cie aduse de la Paris sau vindecarea sigură oferită de „Injecţia Galbenă”, produsă de farmacia lui Dimitrie Gherman din Buzău.

„Acestea din urmă se achiziţionau împreună cu seringi din sticlă, ce erau folosite pentru administrarea tratamentelor. Gama variată de remedii pentru boliile venerice indica incidenţa crescută a acestor afecţiuni, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, în rândul locuitorilor capitalei”, se explică.

Drogheriile ofereau si leacuri care suprimau tusea şi tratau tuberculoza, dintre care se remarcă Morrhuol Créosoté un produs pe bază de ulei de cod şi creozot, des întâlnit la sfârşitul secolului XIX în Europa şi America, sau preparate precum Lebens Essenz (Esenţa vieţii) pentru probleme ale tractului digestiv.

O categorie distinctă o reprezentau însă recipientele cosmetice a căror forme elaborate şi elemente decorative reflectau stilul şi estetica epocii. „Recipientele de pastă de dinţi, realizate din porţelan şi înfrumuseţate cu imagini imprimate precum Cherry Tooth, Gellé Frères sau Odontine, au dispărut însă în timp, fiind înlocuite de tuburi pliabile, uşor de folosit şi economice. La fel s-a întâmplat şi cu elegantele sticle ce conţineau apa de gură care au fost schimbate cu unele mai simple, din plastic. Unele recipiente şi-au păstrat designul, cu mici modificări, de-a lungul timpului. Astfel sticla renumitei ape de colonie 4711 este şi în prezent recunoscută pentru designul specific. Tot din rândul produselor cosmetice se numără pomezile, tonicele şi vopselurile pentru podoaba capilară. Tinctura binecunoscutului chimist Dicquemare din Rouen promitea: «a văpsi la minutŭ, în tótă nuancele perulŭ şi barba, fără vătămare pentru piele şi fără nici unŭ mirosŭ»”, se arată în comunicat.

Într-o perioadă în care cunoştinţele medicale şi farmaceutice erau într-o stare incipientă, iar tratamentele şi procedurile disponibile erau limitate, o bună parte dintre bucureşteni se bazau pentru a trata diferite afecţiuni ale trupului pe acest tip de remedii. Produsele erau adesea recomandate ca fiind soluţii miraculoase, adevărate panacee pentru o gamă largă de probleme de sănătate sau estetice.

„Deşi nu aveau o bază ştiinţifică solidă, iar eficacitatea lor era adesea discutabilă, erau intens promovate în ziarele vremii pentru beneficiile şi calităţile lor curative. Dintre acestea se remarcă băuturile tonice, pulberile vindecătoare, siropurile pentru vitalitate, unguentele magice şi elixirele ce promiteau soluţii pentru aproape orice, de la dureri de cap la probleme digestive, de la bronşite la tuberculoză sau de la cistită, la gonoree şi sifilis” .

Expoziţia, ai căror curatori sunt dr. Elena Gavrilă şi dr. Raluca Iuliana Moţei, va putea fi vizitată în perioada 31 ianuarie - 31 martie, de miercuri până duminică, între orele 10.00-17.30.

 

 


Farmacist