Grupul de companii Zentiva din România lansează primul şi singurul generic din ţară al combinaţiei fixe formoterol (beta2-agonist cu acţiune prelungită) şi beclometazonă (corticosteroid inhalator), o combinaţie recomandată de ghidurile GINA (Iniţiativa Globală pentru Astm) şi GOLD (Iniţiativa Globală pentru Bronhopneumopatie Obstructivă Cronică).


Acest medicament vine în sprijinul pacienţilor cu afecţiuni respiratorii (cum ar fi astmul şi bronhopneumopatia obstructivă cronică - BPOC) ca opţiune terapeutică accesibilă şi eficientă, se arată într-un comunicat.

„Bazându-ne pe dovezi şi literatura de specialitate, combinaţia formoterol/beclometazonă prezintă potenţial în terapia pacienţilor cu astm sever, astm rezistent la tratament, astm slab controlat, exacerbări frecvente, astm nocturn şi BPOC”, se subliniază.

Lansarea vine într-un moment marcat de o creştere alarmantă a bolilor respiratorii. Aceste afecţiuni se situează pe locul trei ca şi cauză principală de deces în ţară, reprezentând 10,6% din mortalitatea anuală.

Cazurile de astm din UE au înregistrat o creştere semnificativă de 50% în ultimul deceniu. Această tendinţă este prezentă şi în România, unde prevalenţa BPOC a crescut constant cu 0,3% în ultimii 2-5 ani, cu estimări actuale care sugerează că 8% din populaţia României suferă de BPOC.

„Ne bucurăm să lansăm combinaţia de formoterol şi beclometazonă pe piaţa românească, conştienţi fiind de necesitatea urgentă de a combate afecţiunile respiratorii. Ne angajăm astfel să oferim o terapie fiabilă şi uşor de utilizat pentru pacienţi. Combinaţia unică de particule extrafine a acestui medicament a demonstrat o depunere semnificativă în căile respiratorii mari şi mici în timpul studiilor clinice, un aspect crucial pentru un tratament eficient”, a declarat Simona Cocoş, Director General Zentiva România şi Moldova.

Medicamentul generic combină avantajele unui inhalator cu doză măsurată (MDI) cu o formulă avansată de formoterol şi beclometazonă. Efectul sinergic îmbunătăţeşte funcţia respiratorie a pacienţilor şi reduce necesitatea de bronhodilatatoare cu acţiune scurtă.

Produsul acţionează rapid, cu debutul acţiunii în doar 1-3 minute de la administrare, fiind astfel o opţiune pentru pacienţii cu astm, conform ghidurilor GINA. Este o soluţie care aduce beneficii pacienţilor cu capacitate respiratorie redusă, simplificând administrarea datorită coordonării minime necesare între mână şi dispozitiv.

„Uşurinţa de utilizare şi disponibilitatea medicamentului lansat de Zentiva reprezintă o schimbare pozitivă semnificativă pentru pacienţii cu afecţiuni respiratorii moderate până la severe, care se confruntă adesea cu bariere în calea unui tratament eficient şi prompt. De asemenea, accesibilitatea din punct de vedere al preţului va uşura tratamentul şi aderenţa la tratament a pacienţilor”, a completat Simona Cocoş.





ORL