Cercetătorii americani de la Universitatea Harvard au reuşit să creeze pilula care permite administrarea insulinei pe cale orală. Pastila ar putea îmbunătăţi viaţa a 40 de milioane de oameni care au diabet zaharat de tip 1, la nivel global, şi preveni complicaţiile diabetului prin creşterea aderenţei la tratament.

„Mulţi oameni nu îşi iau tratamentul în mod regulat din cauza durerii, a fobiei de ace sau a stilului de viaţă haotic. Consecinţa este un control scăzut al glicemiei, care poate duce la complicaţii majore pentru sănătatea pacientului”, explică cercetătorul Samir Mitragotri, de la Şcoala de Inginerie şi Ştiinţe Aplicate Harvard John A. Paulson.

Nu a fost uşor pentru cercetători să găsească o metodă de administrare a insulinei pe cale orală, întrucât proteina este sensibilă la acidul din stomac şi, astfel, nu se absoarbe integral în intestin. Succesul a venit după ce oamenii de ştiinţă au plasat insulina într-un înveliş de lichid ionic şi apoi într-o capsulă rezistentă la acidul din intestin. Formula este uşor de fabricat şi capsula poate fi depozitată la temperatura camerei până la 2 luni – perioadă mai lungă chiar şi decât cea unor injectabile de pe piaţă.

Urmează testele pe oameni

„Găsirea unei metode orale de a administra proteine şi peptide a reprezentat sfântul graal în aria de cercetare şi dezvoltare de medicamente”, a explicat profesorul american Mark Prausnitz, neimplicat în proiect. „Acest studiu a avut rezultate remarcabile până acum, insulina fiind administrată oral în combinaţie cu un lichid ionic. A funcţionat la fel de bine ca insulina injectabilă. Implicaţiile pentru lumea medicinei ar putea fi uriaşe, dacă aceste descoperiri pot fi aplicate pentru administrarea insulinei, dar şi pentru alte peptide”.

Administrarea orală a insulinei ar imita mult mai bine procedeul natural prin care pancreasul produce şi livrează insulina către ficat. Astfel, ar putea creşte aderenţa la tratament, iar pacienţii să fie scutiţi de multiplele înţepături la care sunt supuşi zilnic.

Pastila este încă în faza de studiu, dar testele pe animale sunt promiţătoare. Cercetătorii sunt încrezători că vor primi curând aprobarea pentru a efectua teste pe subiecţi umani, întrucât ingredientele cheie din învelişul capsulei – bilineurină şi acid geranic – sunt deja considerate sigure pentru oameni.

 

Sursa: Universitatea Harvard