Dintre persoanele de vârstă medie din România, 50% se confruntă cu probleme de greutate, fiind supraponderale sau obeze, iar 60% sunt sedentare. Datele fac parte dintr-o analiză realizată de aplicaţia românească Dahna - Diet According to the Healthy Heart Nutritional Approach, ca parte dintr-un proiect de screening al sănătăţii cardiometabolice în rândul populaţiei.


Aplicaţia Dahna este destinată celor care vor să prevină apariţia bolilor cardiovasculare printr-un stil de viaţă sănătos. De la momentul lansării, a atras peste 23.000 de utilizatori, se arată într-un comunicat.

Ca parte a unui proiect de screening al sănătăţii cardiometabolice în rândul populaţiei din România, realizat de echipa Dahna, au fost analizate informaţiile privind profilul celor care aleg să folosească aplicaţia.

Analiza dezvăluie că 2 din 4 persoane cu vârste cuprinse între 38 şi 58 de ani sunt supraponderale sau obeze. Totodată, dintre acestea, 6 din 10 sunt sedentare - oameni care nu fac activitate fizică şi au o dietă nesănătoasă.

Dintre persoanele analizate, 58% sunt femei, 42% fiind bărbaţi. Subiecţii au folosit funcţia din aplicaţie prin care află ce grad de risc cardiovascular au în următorii 10 ani, conform stilului lor de viaţă şi stării actuale de sănătate.

Analiza a fost efectuată în perioada august 2022- martie 2023.

„Aceste date alarmante subliniază importanţa menţinerii unui stil de viaţă sănătos şi a adoptării unor obiceiuri alimentare şi de activitate fizică corespunzătoare. Dieta nesănătoasă este răspunzătoare de aproape jumătate din bolile cardiovasculare. Utilizatorii aplicaţiei Dahna sunt persoane care au înţeles că au nevoie de sprijin şi aleg să caute soluţii”, a declarat dr. Gabriel Tatu Chiţoiu, medic primar în cardiologie şi colaborator al proiectului.

Aplicaţia evaluează profilul fiecărui utilizator şi estimează riscurile dezvoltării de boli cardiovasculare precum infarct sau accident cerebral vascular, oferind soluţia unei diete personalizate pentru sănătatea cardiometabolică.

Screeningul populaţional a fost dezvoltat cu susţinerea Genesis Property, ca parte a misiunii strategice pe care compania o are pentru protejarea sănătăţii oamenilor.

„Este bine-cunoscut faptul că peste 90% din timp ni-l petrecem în interiorul clădirilor pentru a lucra, a ne relaxa sau pentru a ne odihni. Din acest motiv, Genesis Property plasează utilizatorii finali ai clădirilor noastre, oamenii, în centrul tuturor deciziilor operaţionale sau investiţionale, cu misiunea de a le oferi un echilibru sustenabil între viaţa profesională şi cea personală, pe termen lung. Aplicaţia Dahna are scopul de a reaminti importanţa unui stil de viaţă sănătos, în echilibru, prin îngrijirea sănătăţii inimii şi a întregului corp. Aşadar, susţinerea acestei iniţiative se adaugă în mod natural celorlalte acţiuni prin intermediul cărora noi înţelegem să contribuim la îndeplinirea Agendei 2030 pentru dezvoltare sustenabilă, în mod specific la realizarea obiectivului 3 – Good Health and Wellbeing”, a spus Ioan Bejan, director de sustenabilitate la Genesis Property.

Aplicaţia este disponibilă acum în varianta gratuită şi, începând din luna septembrie a acestui an, şi pe bază de abonament. Se poate descărca din App Store şi Google Play.

Genesis Property a creat, în 2020, IMMUNE Building Standard™, ca un răspuns la riscurile pentru sănătate din perioada pandemiei. În prezent, Genesis Property îşi concentrează toate eforturile pe dezvoltarea proiectului YUNITY Park, gândit ca un campus de birouri al viitorului care să ofere oamenilor un ecosistem sustenabil, în care să aibă acces la facilităţi, opţiuni şi experienţe care vor defini modul de lucru şi de viaţă sănătos al viitorului, se mai precizează.





Oncolog