Personale sănătoase nu au riscuri imediate prin expunerea la praf saharian, însă prezenţa lui în aer poate să aibă un impact direct asupra pacienţilor cu boli respiratorii cronice - astm, bronhopneumopatie cronică obstructivă ( BPOC), bronşiectazii, explică Beatrice Mahler, manager al Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta.


Elementele pe care praful saharian le conţine, ajunse în căile aeriene, produc o agresiune chimică, care poate fi responsabilă de un episod acut al bolii cronice, arată Beatrice Mahler pe pagina de Facebook.

„Persoanele bolnave trebuie să evite să iasă din casă în momentul în care sunt astfel de atenţionări, iar dacă momentul nu poate fi evitat, medicaţia de rezervă sau utilizarea dozei suplimentare recomandată de medicul pneumolog în scrisoarea medicală este indicat să o utilizeze”, recomandă specialistul.

Riscul apariţiei simptomelor îl au şi persoanele cu alergii.

„Persoanele sănătoase pot să aibă o senzaţie de disconfort, însă mecanismele de apărare de la nivelul căilor aeriene fiind eficiente, riscul de îmbolnăvire nu există”, adaugă Beatrice Mahler. Poate să apară cel mult o tuse trecătoare sau un strănut - simptome care nu sunt altceva decât modalităţi prin care organismul elimină particulele ajunse în căile aeriene, precizează specialistul.

 




ORL