Statele membre ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) nu au reuşit să ajungă, după doi ani de discuţii dificile, la un acord internaţional menit să pregătească mai bine lumea pentru o viitoare pandemie, negocierile urmând să fie reluate în aprilie.


Cele 194 de state reunite în cadrul OMS au decis să elaboreze un text obligatoriu pentru a evita repetarea greşelilor mortale şi costisitoare din timpul gestionării catastrofale a epidemiei de COVID-19, potrivit AFP şi Agerpres.

A noua şi ultima rundă de negocieri s-a deschis la 18 martie şi s-a încheiat fără un text final.

Discuţiile au început în februarie 2022, ţările urmărind să adopte în mod oficial textul la următoarea Adunare Mondială a Sănătăţii, care va începe la 27 mai la Geneva. Însă, după doi ani şi după ce trauma pandemiei s-a estompat deja, rămân în continuare puncte semnificative de fricţiune, notează AFP.

Subiectele cheie aflate încă în discuţie includ accesul la agenţi patogeni emergenţi, o mai bună prevenire şi monitorizare a focarelor, o finanţare fiabilă şi transferul de tehnologie către ţările mai sărace.

Statele europene doresc investirea unor sume mai mari în prevenţie, în timp ce ţările africane - lăsate în urmă în timpul COVID-19 - doresc acces la cunoştinţe şi finanţare, dar şi la testări, vaccinuri şi alte tratamente.

Statele Unite doresc o garanţie a transparenţei şi a partajării rapide a datelor referitor la orice focar de boală necunoscută.

În lipsa unui acord, „vom asista la aceleaşi inegalităţi, aceeaşi lipsă de coordonare, aceleaşi pierderi evitabile de vieţi şi mijloace de trai şi aceleaşi tulburări sociale, economice şi politice ca cele observate în timpul COVID-19”, a avertizat săptămâna aceasta Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general al OMS.

 




ORL