Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca anunţă lansarea, în premieră în România, a unui nou program de licenţă, cu predare în limba engleză – „Comportamentul Animalelor şi Bunăstare”, în cadrul Facultăţii de Zootehnie şi Biotehnologii (FZB), începând cu anul universitar 2023-2024.


Programul de licenţă „Comportamentul Animalelor şi Bunăstare” va avea o durată de patru ani, iar absolvenţii vor deveni specialişti în comportamentul şi bunăstarea animalelor, se arată într-un comunicat

„Această calificare este una europeană, regăsindu-se în standardele ocupaţionale europene (ESCO) ca specialist în comportamentul animalelor şi fiind cerută de reprezentanţi ai pieţei muncii din România. Unicitatea acestui program de licenţă constă în abordarea multi şi interdisciplinară de transmitere a cunoştinţelor teoretice şi practice din domenii ca: etologie, psihologie animală, genetică comportamentală, bunăstarea tuturor categoriilor de animale din perspectiva standardelor internaţionale, emoţii şi cogniţii la animale, intervenţii asistate de animale şi multe altele”, a declarat decanul Facultăţii de Zootehnie şi Biotehnologii, prof. dr. Daniel Dezmirean.

Lansarea programului a avut loc în cadrul unui eveniment internaţional, organizat la data de 15 martie. Prima ediţie a seminarului „Career Paths in Animal Behavior, Welfare and Human-Animal Interactions” s-a derulat cu participare gratuită, fizică sau online. Studenţii au asistat la prelegeri ale unor experţi recunoscuţi la nivel mondial în comportamentul animalelor.

Experţii invitaţi au fost profesorul Dennis C. Turner, din Elveţia, unul dintre liderii mondiali în studiul comportamentului felinelor şi în cercetările din domeniul intervenţiilor asistate de animale, şi cercetătorul Marco Adda, din Elveţia, specializat în studierea comportamentului câinilor liberi şi în domeniul antrozoologie.

Din 2021, la aceeaşi facultate din cadrul USAMV Cluj-Napoca se derulează şi programul de masterat „Ethology & Human-Animal Interactions”, tot cu predare în limba engleză şi care a reprezentat, de asemenea, o premieră naţională la momentul lansării.




Practica Veterinara