Grupul farmaceutic Johnson&Johnson anunţă că a transmis Agenţiei americane a Medicamentului (FDA) datele medicale, în baza cărora vrea să obţină autorizaţia necesară administrării dozei de rapel la adulţi, în cazul vaccinului său monodoză anti-COVID-19.
Datele transmise către FDA includ rezultatele unui studiu clinic potrivit căruia cea de-a doua doză a vaccinului J&J, administrată la circa două luni (56 de zile) după prima inoculare, are o eficienţă de 94% împotriva cazurilor simptomatice de COVID-19, şi de 100% împotriva cazurilor grave – eficacitatea fiind constatată la două săptămâni de la rapel, a precizat compania farmaceutică americană într-un comunicat preluat de AFP şi citat de Agerpres.
A doua doză, administrată la şase luni de la prima doză, multiplică de nouă ori nivelul anticorpilor detectaţi, potrivit unui alt studiu realizat de J&J - şi de 12 ori, atunci când este administrată la patru săptămâni.
Vaccinul Johnson&Johnson, care poate fi administrat într-o singură doză sau în două doze, este în general bine tolerat de pacienţi, au transmis reprezentanţii companiei americane.
Agenţia Medicamentului din SUA, FDA, a precizat că un comitet de experţi se va reuni în zilele de 14 şi 15 octombrie pentru a analiza cererile de autorizare a dozelor suplimentare pentru vaccinurile anti-COVID-19 dezvoltate de companiile Johnson&Johnson şi Moderna.
Vaccinul monodoză anti-COVID-19 creat de Johnson&Johnson beneficiază în SUA de o autorizaţie în regim de urgenţă şi a fost administrat la 15 milioane de persoane – un număr mult mai mic în comparaţie cu numărul americanilor inoculaţi cu vaccinurile cu doză dublă dezvoltate de Pfizer-BioNTech (229,3 milioane de rezidenţi) şi Moderna (152 milioane de rezidenţi).