Sumar

EDITORIAL
• Bună ziua!
ARTICOL ORIGINAL
• Community Nutrition Program in the Rwenzori Mountains, Uganda
REVIEW
• Alimente recomandate în sindromul colonului iritabil
ARTICOL ORIGINAL
• Gena FTO şi impactul ei asupra obezităţii
CERCETARE
• Influenţa stresului asupra comportamentului alimentar
REVIEW
• Evaluarea statusului nutriţional în boala cronică de rinichi – riscul de denutriţie şi intervenţia medicală preventivă
STUDIU DE CAZ
• Efectele intervenţiei nutriţionale în cazul unui pacient cu sindrom metabolic
ARTICOL ORIGINAL
• Steatoza hepatică nonalcoolică – o problemă de sănătate provocatoare a secolului 21
REVIEW
• Influenţa calităţii surselor alimentare în homeostazia umană
• Promovarea sănătăţii orale prin dietă la adolescenţi
EDITORIAL

Bună ziua!

Monica Tarcea

Este sezonul estival, iar ziua mai lungă ne îndeamnă să fim mai activi, să avem inspiraţie şi să ne orientăm atenţia către acţiuni cu impact. Din a...

30 iunie 2023
ARTICOL ORIGINAL

Nutriţie comunitară de intervenţie în regiunea Munţii Rwenzori din Uganda

John Casillas, Karen Salazar Ledezma

Grupurile de oameni care trăiesc în Munţii Rwenzori sunt lăsate în urmă privind dezvoltarea nutriţională şi de securitate alimentară internaţională...

30 iunie 2023
REVIEW

Alimente recomandate în sindromul colonului iritabil

Ioana-Ştefania Şerban

Sindromul colonului iritabil este o tulburare gastrointestinală funcţională cronică, prezentând printre simptome dureri abdominale, greaţă, creşter...

30 iunie 2023
ARTICOL ORIGINAL

Gena FTO şi impactul ei asupra obezităţii

Roxana Ciocâltea

Prevalenţa obezităţii în lume şi în ţara noastră este în continuă creştere. Alimentaţia necorespunzătoare şi un indice de masă corporală ridicat su...

30 iunie 2023
CERCETARE

Influenţa stresului asupra comportamentului alimentar

Andreea Olteanu, Fazakas Zita

Stresul se referă la o stare fizică sau psihică de tensiune, o emoţie negativă resimţită de un individ în faţa unei situaţii inconfortabile, difici...

30 iunie 2023
REVIEW

Evaluarea statusului nutriţional în boala cronică de rinichi – riscul de denutriţie şi intervenţia medicală preventivă

Roxana‑Adriana Stoica, Cătălina Mihăilă, Laura Carina Tribus, Cristian Serafinceanu

Denutriţia protein-calorică este o patologie cu implicaţii importante ce pot apărea în rândul persoanelor cu boală renală cronică (BRC), diagnostic...

30 iunie 2023
STUDIU DE CAZ

Efectele intervenţiei nutriţionale în cazul unui pacient cu sindrom metabolic

Alexandra-Cornelia Vlad

Acest studiu de caz raportează etapele de intervenţie dietetică la o pacientă de 57 de ani cu un istoric de artralgii, dispnee, astenie, fatigabili...

30 iunie 2023
ARTICOL ORIGINAL

Steatoza hepatică nonalcoolică – o problemă de sănătate provocatoare a secolului 21

Anamaria Cozma-Petruţ, Prof. dr. farm. Lorena Filip , Doina Miere

Steatoza hepatică nonalcoolică (non-alcoholic fatty liver disease; NAFLD) afectează aproximativ 25% din populaţia generală şi este principala cauză...

30 iunie 2023

Influenţa calităţii surselor alimentare în homeostazia umană

Irina Mihaela Matran, Monica Tarcea, Sorin‑Gabriel Ungureanu, Eugen Boţan

Introducere. Homeostazia normală, atât a oamenilor, cât şi a animalelor, este strict dependentă de calitatea hranei. Particularizând homeostazia no...

30 iunie 2023
REVIEW

Promovarea sănătăţii orale prin dietă la adolescenţi

Ruxandra Sfeatcu, Alina‑Cristina Radu, Andreea Didilescu, Laura Carina Tribus

Alimentaţia face parte din stilul de viaţă al fiecăruia dintre noi, aşa cum tiparele de interacţiune socială sunt modelate de normele şi tradiţiile...

30 iunie 2023

Despre Dietetician.ro

Începând cu primul număr din anul 2024, revista Dietetician.ro şi-a schimbat denumirea în The Romanian Journal of Nutrition. Găsiţi noua pagină a revistei aici: https://mhm.bz/Pcey0.


Revista Dietetician.ro apare doar în format DIGITAL, sub egida Societăţii de Ştiinţe în Nutriţie şi Asociaţiei Medicilor Medicină Generală – Medici de Familie Mureş. 

Membrii Societăţii de Ştiinţe în Nutriţie beneficiază de 30% reducere la revista Dietetician.ro!
Dacă doriţi să vă abonaţi la Dietetician.ro, vă rugăm să ne trimiteţi o solicitare pentru abonarea la revistă pe adresa de e-mail
abonamente@medichub.ro, însoţită de dovada de membru SSN.


ISSN 2972-2519
ISSN-L 2972-2519
Crossref-DOI: 10.26416/Diet
Din anul 2023, revista Dietetician.ro este indexată în EBSCO Academic Search & One Belt, One Road Reference Source.

Pentru anul 2024, revista „Dietetician.ro” este acreditată de Colegiul Medicilor din România cu 10 credite EMC (Grupa B+), conform adresei de acreditare nr. 10770/29.12.2023. 

 

Revista Dietetician.ro este publicată sub egida Societăţii de Ştiinţe în Nutriţie şi Asociaţiei Medicilor Medicină Generală – Medici de Familie Mureş.

Dietetician.ro se adresează dieteticienilor, medicilor nutriţionişti şi de boli metabolice, medicilor de familie, precum şi tuturor celorlaţi specialişti din sănătate, în contextul creşterii frecvenţei bolilor asociate alimentaţiei, obezităţii, modificării calităţii alimentului şi a stilului de viaţă.

Revista Dietetician.ro este publicată în limba română.

Beneficiile membrilor

Dedicat perfecţionării continue

Ai acces la conţinut de specialitate și primești credite EMC.

Informat în timp real

Afli în timp util cele mai relevante știri și descoperiri medicale.

Reţea extinsă, un singur centru

Găsești răspunsurile și conexiunile de care ai nevoie.
Vreau cont

EDITORIAL BOARD

  • REDACTOR-ŞEF Şef lucrări dr. Remus ŞIPOŞ, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România
  • REDACTOR-ŞEFI ADJUNCŢI Prof. univ. dr. Monica TARCEA, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România Prof. univ. dr. Simona CERNEA, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România Şef lucr. dietetician Florina RUŢA, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România, preşedinte Colegiul Dieteticienilor din România
  • SECRETAR GENERAL DE REDACŢIE Şef lucrări dietetician Victoria NYULAS, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România
  • MEMBRI DE ONOARE Prof. univ. dr. Oana MĂRGINEAN, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România Prof. univ. dr. Ovidiu S. COTOI, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România Prof. univ. dr. Daniela MUNTEAN, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România Prof. univ. dr. Mihai COVAŞĂ, Decan Facultatea de Medicină şi Ştiinţe Biologice din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare“ din Suceava, România şi Conferentiar universitar la Pennsylvania State University, USA
  • COMITET EDITORIAL Prof. univ. dr. Doina MIERE, UMF „Iuliu Haţieganu”, Cluj-Napoca, România Prof. univ. dr. Lorena FILIP, UMF „Iuliu Haţieganu”, Cluj-Napoca, România Prof. univ. dr. Corina ZUGRAVU, UMF „Carol Davila”, Bucureşti, România Prof. univ. dr. Anca BACAREA, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România Conf. univ. dr. Salomeia PUTNOKY, UMF „Victor Babeş”, Timişoara, România Conf. univ. dr. Florin BUICU, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România Conf. univ. dr. Vladimir POROCH, UMF „Grigore T. Popa”, Iaşi, România Şef lucr. dr. Ana Maria PITEA, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România Şef lucr. dietetician Roxana MARTIN-HADMAŞ, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România Şef lucr. ing. dr. Irina MATRAN, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România Şef lucr. dr. Daniela CÂRNATU, Universitatea de Vest “Vasile Goldiş” din Arad şi Medic Şef al CRSP Timişoara/INSP, România Dietetician Sebastian CĂTANĂ, membru Consiliul Naţional al Colegiului Dieteticienilor din România Dietetician Paula Parascheva MONOR, preşedinte Colegiul Teritorial al Dieteticienilor din judeţul Suceava Dr. Delia REUREAN-PINTILEI, Clinica de Nutriţie din Iaşi, membru al Comisiei de specialitate în Diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice din Ministerul Sănătăţii Senior Registered Dietitian Sylvia E. KLINGER, DBA, MS, RDN, CPT, Hispanic Food Communications Organization, Chicago, USA