
Dietetician.ro
Dietetician.ro
Începând cu primul număr din anul 2024, revista Dietetician.ro şi-a schimbat denumirea în The Romanian Journal of Nutrition. Găsiţi noua pagină a revistei aici: Revista The Romanian Journal of Nutrition.
Caută număr
EDIȚIA 2 (2)/2023
Bună ziua!
Monica Tarcea
Este sezonul estival, iar ziua mai lungă ne îndeamnă să fim mai activi, să avem inspiraţie şi să ne orientăm atenţia către acţiuni cu impact. Din acest motiv, dedicăm numărul al doilea al revistei noastre intervenţiilor nutriţionale. Subliniez faptul că acest număr este susţinut în mod special de dieteticieni...Nutriţie comunitară de intervenţie în regiunea Munţii Rwenzori din Uganda
John Casillas, Karen Salazar Ledezma
Grupurile de oameni care trăiesc în Munţii Rwenzori sunt lăsate în urmă privind dezvoltarea nutriţională şi de securitate alimentară internaţională, fapt susţinut de organizaţiile şi grupurile de dezvoltare precum FAO. Î...Alimente recomandate în sindromul colonului iritabil
Ioana-Ştefania Şerban
Sindromul colonului iritabil este o tulburare gastrointestinală funcţională cronică, prezentând printre simptome dureri abdominale, greaţă, creşterea motilităţii, alternarea constipaţiei cu diaree, distensie şi/sau balonare. Planul nutriţional este esenţial şi susţinut. Obiectivul acestui review a fost identi...Gena FTO şi impactul ei asupra obezităţii
Roxana Ciocâltea
Prevalenţa obezităţii în lume şi în ţara noastră este în continuă creştere. Alimentaţia necorespunzătoare şi un indice de masă corporală ridicat sunt principalii factori de risc corelaţi cu numărul total de decese la nivel global. Rolul geneticii în prevalenţa obezităţii a fost examinat pe larg în studiile de...Influenţa stresului asupra comportamentului alimentar
Andreea Olteanu, Fazakas Zita
Stresul se referă la o stare fizică sau psihică de tensiune, o emoţie negativă resimţită de un individ în faţa unei situaţii inconfortabile, dificile sau dureroase şi se poate asocia cu simptome de nervozitate, iritabilitate, dureri de cap, greaţă sau senzaţie de gură uscată. Există o strânsă legătură între s...Evaluarea statusului nutriţional în boala cronică de rinichi – riscul de denutriţie şi intervenţia medicală preventivă
Roxana‑Adriana Stoica, Cătălina Mihăilă, Laura Carina Tribus, Cristian Serafinceanu
Denutriţia protein-calorică este o patologie cu implicaţii importante ce pot apărea în rândul persoanelor cu boală renală cronică ...Efectele intervenţiei nutriţionale în cazul unui pacient cu sindrom metabolic
Alexandra-Cornelia Vlad
Acest studiu de caz raportează etapele de intervenţie dietetică la o pacientă de 57 de ani cu un istoric de artralgii, dispnee, astenie, fatigabilitate şi diagnostic de sindrom metabolic. Aceasta a solicitat un consult nutriţional cu un dietetician, dorind să scadă în greutate. Dozările biochimice au avut val...Steatoza hepatică nonalcoolică – o problemă de sănătate provocatoare a secolului 21
Anamaria Cozma-Petruţ, Lorena Filip , Doina Miere
Steatoza hepatică nonalcoolică (non-alcoholic fatty liver disease; NAFLD) afectează aproximativ 25% din populaţia generală şi este principala cauză de boală hepatică cronică la nivel global. NAFLD este o patologie comple...Influenţa calităţii surselor alimentare în homeostazia umană
Irina Mihaela Matran, Monica Tarcea, Sorin‑Gabriel Ungureanu, Eugen Boţan
Introducere. Homeostazia normală, atât a oamenilor, cât şi a animalelor, este strict dependentă de calitatea hranei. Particularizând homeostazia normală a organismelor umane, la aceasta se adaugă modul de preparare a res...Promovarea sănătăţii orale prin dietă la adolescenţi
Ruxandra Sfeatcu, Alina‑Cristina Radu, Andreea Didilescu, Laura Carina Tribus
Alimentaţia face parte din stilul de viaţă al fiecăruia dintre noi, aşa cum tiparele de interacţiune socială sunt modelate de normele şi tradiţiile propriei familii şi societăţi. Obiceiurile alimentare dobândite în adole...Şef lucrări dr. Remus ŞIPOŞ, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România REDACTOR-ŞEFI ADJUNCŢI
Prof. univ. dr. Monica TARCEA, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România
Prof. univ. dr. Simona CERNEA, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România
Şef lucr. dietetician Florina RUŢA, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România, preşedinte Colegiul Dieteticienilor din România SECRETAR GENERAL DE REDACŢIE
Şef lucrări dietetician Victoria NYULAS, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România MEMBRI DE ONOARE
Prof. univ. dr. Oana MĂRGINEAN, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România
Prof. univ. dr. Ovidiu S. COTOI, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România
Prof. univ. dr. Daniela MUNTEAN, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România
Prof. univ. dr. Mihai COVAŞĂ, Decan Facultatea de Medicină şi Ştiinţe Biologice din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare“ din Suceava, România şi Conferentiar universitar la Pennsylvania State University, USA COMITET EDITORIAL
Prof. univ. dr. Doina MIERE, UMF „Iuliu Haţieganu”, Cluj-Napoca, România
Prof. univ. dr. Lorena FILIP, UMF „Iuliu Haţieganu”, Cluj-Napoca, România
Prof. univ. dr. Corina ZUGRAVU, UMF „Carol Davila”, Bucureşti, România
Prof. univ. dr. Anca BACAREA, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România
Conf. univ. dr. Salomeia PUTNOKY, UMF „Victor Babeş”, Timişoara, România
Conf. univ. dr. Florin BUICU, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România
Conf. univ. dr. Vladimir POROCH, UMF „Grigore T. Popa”, Iaşi, România
Şef lucr. dr. Ana Maria PITEA, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România
Şef lucr. dietetician Roxana MARTIN-HADMAŞ, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România
Şef lucr. ing. dr. Irina MATRAN, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România
Şef lucr. dr. Daniela CÂRNATU, Universitatea de Vest “Vasile Goldiş” din Arad şi Medic Şef al CRSP Timişoara/INSP, România
Dietetician Sebastian CĂTANĂ, membru Consiliul Naţional al Colegiului Dieteticienilor din România
Dietetician Paula Parascheva MONOR, preşedinte Colegiul Teritorial al Dieteticienilor din judeţul Suceava
Dr. Delia REUREAN-PINTILEI, Clinica de Nutriţie din Iaşi, membru al Comisiei de specialitate în Diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice din Ministerul Sănătăţii
Senior Registered Dietitian Sylvia E. KLINGER, DBA, MS, RDN, CPT, Hispanic Food Communications Organization, Chicago, USA
Începând cu primul număr din anul 2024, revista Dietetician.ro şi-a schimbat denumirea în The Romanian Journal of Nutrition. Găsiţi noua pagină a revistei aici: The Romanian Journal of Nutrition.
Revista Dietetician.ro apare doar în format DIGITAL, sub egida Societăţii de Ştiinţe în Nutriţie şi Asociaţiei Medicilor Medicină Generală – Medici de Familie Mureş.
ISSN-L 2972-2519
Crossref-DOI: 10.26416/Diet
Din anul 2023, revista Dietetician.ro este indexată în EBSCO Academic Search & One Belt, One Road Reference Source.
Pentru anul 2024, revista „Dietetician.ro” este acreditată de Colegiul Medicilor din România cu 10 credite EMC (Grupa B+), conform adresei de acreditare nr. 10770/29.12.2023.
Revista Dietetician.ro este publicată sub egida Societăţii de Ştiinţe în Nutriţie şi Asociaţiei Medicilor Medicină Generală – Medici de Familie Mureş.
Dietetician.ro se adresează dieteticienilor, medicilor nutriţionişti şi de boli metabolice, medicilor de familie, precum şi tuturor celorlaţi specialişti din sănătate, în contextul creşterii frecvenţei bolilor asociate alimentaţiei, obezităţii, modificării calităţii alimentului şi a stilului de viaţă.
Revista Dietetician.ro este publicată în limba română.