Revista

Dietetician.ro

Dietetician.ro

Începând cu primul număr din anul 2024, revista Dietetician.ro şi-a schimbat denumirea în The Romanian Journal of Nutrition. Găsiţi noua pagină a revistei aici: Revista The Romanian Journal of Nutrition.

Caută număr

EDIȚIA 1 (1)/2023

Articole
EDITORIAL

Bine te-am găsit, cititorule!

Monica Tarcea
Mă bucur să fac parte din echipa ce lansează această platformă de publicare şi de diseminare a informaţiilor bazate pe dovezi, prin articole şi conferinţe valoroase, în domeniul nutriţiei şi dieteticii. Am lansat această revistă pe fondul recunoaşterii riscului existent pe piaţa informaţiilor legate de nutri...
ARTICOLE ORIGINALE

Procesul de îngrijire nutriţională, instrument de bază în dietetica aplicată

Florina Daniela Ruţă
Procesul de îngrijire nutriţională (PIN) reprezintă o abordare sistematică prin care este facilitată furnizarea de îngrijiri nutriţionale de calitate. PIN se realizează prin parcurgerea a patru etape distincte, dar interdependente: (1) evaluare nutriţională de colectare a datelor şi informaţiilor; (2) stabil...
CERCETARE

Hrana ancestrală în vremea trendurilor alimentare

Mihaela Ţăpescu
Evoluţia ştiinţifică şi accesul la informaţie au facilitat în ultimele două decenii răspândirea în lume a diferitelor trenduri alimentare şi au reuşit să schimbe percepţia asupra hranei în toate colţurile lumii. Unele dintre aceste diete, în special cele low carb, se sprijină pe dovezi ştiinţifice; cu toate a...
REVIEW

Sindromul de burnout – implicaţii dietetice şi de activitate fizică

Corina Aurelia Zugravu
Sindromul de burnout este un fenomen ocupaţional care interesează tot mai mulţi indivizi, începând încă de pe băncile şcolii. În acest articol, vom descrie succint acest sindrom şi vom urmări câteva modalităţi prin care poate fi prevenit sau ameliorat cu ajutorul modificărilor de stil de viaţă. Activitatea fi...
STUDIU DE CAZ

Intervenţie nutriţională şi stil de viaţă în gută sau pseudogută

Camelia-Florina Ştefănescu
Studiul de caz de faţă raportează un pacient de 47 de ani cu un istoric de trei luni de altralgii, la început doar la glezna dreaptă, ulterior şi la prima articulaţie metatarsofalangiană a aceluiaşi membru inferior. Simptomatologia este identică cu cea a gutei, deşi episoadele de criză nu au fost niciodată de...
ARTICOLE ORIGINALE

Alternative terapeutice în epilepsie

Emese Orban, Remus Şipoş
Epilepsia, fiind una din cele mai frecvente boli neurologice, cu o distribuţie bimodală la grupele de vârstă afectate (5-9 ani şi în jurul vârstei de 80 de ani), necesită o abordare mai atentă în ceea ce priveşte posibilităţile terapeutice complementare. Una dintre acestea este dieta ketogenică, cu derivatele...
CERCETARE

Utilizarea Inteligenţei Artificiale în practica dieteticienilor: beneficii, neajunsuri şi provocări

George Vrapcea
Tehnologia a avansat semnificativ în ultimii ani. Una dintre aceste tehnologii este Inteligenţa Artificială (IA), care a devenit recent disponibilă publicului larg şi reprezintă un model de limbaj nat...
REVIEW

Dieta durabilă şi asocierea cu modificările de mediu – o analiză de impact

Monica Tarcea, Irina Mihaela Matran, Diana Rus, Oana Moldovan
Dieteticienii, în calitate de specialişti în domeniu, dar şi de consumatori, pot contribui activ la dezvoltarea durabilă a sistemului de nutriţie, modelând obiceiurile nutriţionale individuale şi comunitare într-un mod d...
CERCETARE

Obezitatea şi tulburările de alimentaţie prin prisma proiectului Connected4Health – o abordare integrată, medicală şi umanistă a tinerilor cu obezitate şi tulburări de alimentaţie

Anişoara Pop, Monica Tarcea
În acest articol, propunem o scurtă descriere a unui proiect de parteneriat strategic Erasmus+ derulat de către Universitatea de M...
REVIEW

Meniurile din spitale – prezent şi viitor

Irina Mihaela Matran, Monica Tarcea, Sorin‑Gabriel Ungureanu, Sarolta Tanaszi, Corneliu-Florin Buicu
În orice spital din România, în care obiectivul principal este satisfacţia pacienţilor în contextul îngrijirii medicale, calitatea meniului pe perioada internării implică munca în echipă multidisciplinară, formată din pr...
Board Editorial
REDACTOR-ŞEF

Şef lucrări dr. Remus ŞIPOŞ, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România REDACTOR-ŞEFI ADJUNCŢI

Prof. univ. dr. Monica TARCEA, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România
Prof. univ. dr. Simona CERNEA, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România
Şef lucr. dietetician Florina RUŢA, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România, preşedinte Colegiul Dieteticienilor din România SECRETAR GENERAL DE REDACŢIE

Şef lucrări dietetician Victoria NYULAS, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România MEMBRI DE ONOARE

Prof. univ. dr. Oana MĂRGINEAN, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România
Prof. univ. dr. Ovidiu S. COTOI, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România
Prof. univ. dr. Daniela MUNTEAN, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România
Prof. univ. dr. Mihai COVAŞĂ, Decan Facultatea de Medicină şi Ştiinţe Biologice din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare“ din Suceava, România şi Conferentiar universitar la Pennsylvania State University, USA COMITET EDITORIAL

Prof. univ. dr. Doina MIERE, UMF „Iuliu Haţieganu”, Cluj-Napoca, România
Prof. univ. dr. Lorena FILIP, UMF „Iuliu Haţieganu”, Cluj-Napoca, România
Prof. univ. dr. Corina ZUGRAVU, UMF „Carol Davila”, Bucureşti, România
Prof. univ. dr. Anca BACAREA, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România
Conf. univ. dr. Salomeia PUTNOKY, UMF „Victor Babeş”, Timişoara, România
Conf. univ. dr. Florin BUICU, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România
Conf. univ. dr. Vladimir POROCH, UMF „Grigore T. Popa”, Iaşi, România
Şef lucr. dr. Ana Maria PITEA, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România
Şef lucr. dietetician Roxana MARTIN-HADMAŞ, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România
Şef lucr. ing. dr. Irina MATRAN, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România
Şef lucr. dr. Daniela CÂRNATU, Universitatea de Vest “Vasile Goldiş” din Arad şi Medic Şef al CRSP Timişoara/INSP, România
Dietetician Sebastian CĂTANĂ, membru Consiliul Naţional al Colegiului Dieteticienilor din România
Dietetician Paula Parascheva MONOR, preşedinte Colegiul Teritorial al Dieteticienilor din judeţul Suceava
Dr. Delia REUREAN-PINTILEI, Clinica de Nutriţie din Iaşi, membru al Comisiei de specialitate în Diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice din Ministerul Sănătăţii
Senior Registered Dietitian Sylvia E. KLINGER, DBA, MS, RDN, CPT, Hispanic Food Communications Organization, Chicago, USA
ISSN 2972-2519

Începând cu primul număr din anul 2024, revista Dietetician.ro şi-a schimbat denumirea în The Romanian Journal of Nutrition. Găsiţi noua pagină a revistei aici: The Romanian Journal of Nutrition.


Revista Dietetician.ro apare doar în format DIGITAL, sub egida Societăţii de Ştiinţe în Nutriţie şi Asociaţiei Medicilor Medicină Generală – Medici de Familie Mureş. 


ISSN-L 2972-2519
Crossref-DOI: 10.26416/Diet
Din anul 2023, revista Dietetician.ro este indexată în EBSCO Academic Search & One Belt, One Road Reference Source.


Pentru anul 2024, revista „Dietetician.ro” este acreditată de Colegiul Medicilor din România cu 10 credite EMC (Grupa B+), conform adresei de acreditare nr. 10770/29.12.2023. 

 

Revista Dietetician.ro este publicată sub egida Societăţii de Ştiinţe în Nutriţie şi Asociaţiei Medicilor Medicină Generală – Medici de Familie Mureş.

Dietetician.ro se adresează dieteticienilor, medicilor nutriţionişti şi de boli metabolice, medicilor de familie, precum şi tuturor celorlaţi specialişti din sănătate, în contextul creşterii frecvenţei bolilor asociate alimentaţiei, obezităţii, modificării calităţii alimentului şi a stilului de viaţă.

Revista Dietetician.ro este publicată în limba română.